StoryEditor

Francúzsko požiadalo FBI o pomoc pri vyšetrovaní sabotáže na vlakové linky

07.08.2024, 16:52
Autor:
TASRTASR

Francúzska polícia dosiaľ nezadržala nikoho v súvislosti so sabotážou na štyri linky TGV, ktoré mierili do francúzskej metropoly.

Polícia vo Francúzsku požiadala americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o pomoc v prípade vyšetrovania júlovej sabotáže na vysokorýchlostnú železničnú sieť krátko pred otváracím ceremoniálom letných olympijských hier v Paríži. Napísala o tom v utorok agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva nemenované zdroje.

Francúzski vyšetrovatelia sa obrátili so žiadosťou na FBI po tom, čo mediálne organizácie vrátane Reuters obdržali e-mail, ktorý podľa polície mohli zaslať páchatelia sabotáže.

Odosielateľ e-mailu otvorene neprevzal zodpovednosť za vykonanie činu, podľa Reuters v ňom však vyjadruje pocity krivdy vrátane kritiky francúzskeho zbrojárskeho, energetického a jadrového sektora a kritizuje tiež vysokorýchlostnú sieť TGV ako výhodnú len pre "niekoľko privilegovaných ľudí".

V podpise elektronickej pošty je uvedená "nečakaná delegácia" a bola odoslaná z adresy riseup.net - skupiny so sídlom v Spojených štátoch, ktorá na svojej webovej stránke uvádza, že poskytuje "komunikačné a počítačové zdroje pre spojencov zapojených do boja proti kapitalizmu a iným formám útlaku".

Vzhľadom na sídlo skupiny riseup.net v USA francúzska polícia požiadala FBI, aby naliehala na túto organizáciu a identifikovala majiteľa e-mailového účtu, spresnili dva oboznámené zdroje pre agentúru Reuters.

Francúzska polícia dosiaľ nezadržala nikoho v súvislosti so sabotážou na štyri linky TGV, ktoré mierili do francúzskej metropoly. Záškodníci v noci na 26. júla pomocou zápalných zariadení spôsobili chaos v cestovaní niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom parížskej olympiády.

Úrady podozrievajú francúzske krajne ľavicové skupiny, zatiaľ však nevylúčili ani zahraničné zasahovanie.

Jeden zo zdrojov povedal, že polícia pracuje aj s možným prepojením na vlaňajší hackerský útok na poľský železničný systém. Tajné služby vo Varšave sa pôvodne domnievali, že za útokom stojí Rusko.

Súd v decembri 2023 napokon odsúdil 14 občanov Ukrajiny, Bieloruska a Ruska za špionáž v prospech Moskvy. Títo operatívci sledovali prepravy zbraní po železnici cez Poľsko na Ukrajinu, ktoré plánovali narušiť.

01 - Modified: 2024-09-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak nebudete dodržiavať predpisy, policajti vám môžu skontrolovať auto. Za čo hrozí pokuta 300 eur? 02 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 03 - Modified: 2024-09-17 16:37:38 - Feat.: - Title: Policajti budú môcť dostať dočasný stabilizačný a náborový príspevok, rozhodol parlament 04 - Modified: 2024-09-17 14:27:08 - Feat.: - Title: Slovensko IT stálo desať miliónov. Polícia začala trestné stíhanie, štátna akciovka je v likvidácii 05 - Modified: 2024-09-17 11:52:47 - Feat.: - Title: Expolicajta Paksiho odsúdili na trest, ktorý si už odsedel. Musí zaplatiť 50-tisíc eur
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 15:36