StoryEditor

Vývoj júnových tržieb v maloobchode bol pre analytikov sklamaním

06.08.2024, 13:30
Autor:
TASRTASR

Analytik 365.bank Tomáš Boháček upozornil, že spotreba domácností už mohla dosiahnuť svoj vrchol. Jedným z možných vysvetlení júnového spomalenia rastu maloobchodu by mohla byť aj skoršia dovolenková sezóna.

Napriek tomu, že slovenská ekonomika ostáva naďalej v dobrom stave najmä vďaka silnému trhu práce, poklesu inflácie blízko želanej úrovne a rastu reálnych miezd, vývoj júnových tržieb v maloobchode nedosiahol podľa analytikov očakávanú úroveň. Slovenská ekonomika by však mala najmä vďaka spotrebe domácností naďalej rásť na úrovni dvoch až troch percent.

Júnové tržby v maloobchode sa podľa Štatistického úradu medziročne zvýšili o 1,1 percenta a zároveň sa oproti máju tohto roka znížili o rovnakú hodnotu.

image

Tržby v maloobchode od začiatku roka rastú, v júni sa zvýšili o percento

"Maloobchodné tržby v júni sklamali. Ostali síce nad úrovňou z minulého roka, v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi sa však znížili a dynamika ich medziročného rastu sa citeľne spomalila. Odhliadnuc od veľkonočného efektu, ktorý rozkýval medziročný rast tržieb v marci a apríli, zaznamenali maloobchodné tržby najpomalšie tempo medziročného rastu v tomto roku," uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Jedným z možných vysvetlení prekvapivého júnového spomalenia rastu maloobchodu by mohol byť podľa neho skorší nástup letnej dovolenkovej sezóny.

Medziročný pokles reálnych tržieb zaznamenali aj hotely a reštaurácie, pričom ten bol podľa odborníka spôsobený zvýšenými príjmami domácností, ktoré motivujú ľudí k dovolenkám v zahraničí.

image

Veľká zmena v rekreačných poukazoch. Kto ďalší bude môcť využiť 275 eur na oddych?

Pozitívny impulz pre rast domácej ekonomiky v druhom polroku by mal podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka priniesť okrem maloobchodu aj sektor služieb. Ten by mal podľa neho zažiť oživenie a vykázať pozitívny rast v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Analytik 365.bank Tomáš Boháček upozornil, že spotreba domácností už mohla dosiahnuť svoj vrchol. "Trend sa začal na začiatku roka po opadnutí vysokých cien a reštarte rastu reálnych miezd. Nástup negatívneho trendu však neočakávame, skôr stagnáciu na súčasných úrovniach, čo však bude postačovať na trojpercentný rast ekonomiky v tomto roku," uzavrel.

01 - Modified: 2024-09-29 18:22:14 - Feat.: - Title: OpenAI počíta v tomto roku so stratou päť miliárd dolárov, tržby však firme rekordne rastú 02 - Modified: 2024-09-27 11:57:36 - Feat.: - Title: Analytici v septembri mierne zhoršili výhľad rastu ekonomiky, tvrdí NBS 03 - Modified: 2024-09-23 17:30:00 - Feat.: - Title: Zasadí vláda reťazcom ťažkú ranu? Danko načrtol novú daň 04 - Modified: 2024-09-20 13:28:51 - Feat.: - Title: Dosah konsolidačných opatrení na ceny nemusí byť okamžitý, tvrdí Inštitút ekonomických a spoločenských analýz 05 - Modified: 2024-09-13 11:02:19 - Feat.: - Title: Inflácia by sa aj do konca roka mala pohybovať okolo troch percent, predpokladajú analytici
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 17:22