StoryEditor

Pri útoku nožom v britskom Southporte zomreli dve deti, šesť ďalších je vážne zranených

29.07.2024, 21:51
Autor:
ČTKČTK

Sústrasť obetiam a poďakovanie zasahujúcim záchranným zložkám na sieti X vyjadrili premiér Keir Starmer a ministerka vnútra Yvette Cooperová.

Pri dnešnom útoku nožom v britskom Southporte zomreli dve deti. Šesť ďalších je v nemocnici vo vážnom stave, rovnako ako dvaja dospelí. Miernejšie zranenia utrpeli aj tri ďalšie deti, zranených osôb je teda celkovo 11.

Na tlačovej konferencii to dnes oznámila šéfka policajného zboru Merseyside Serena Kennedyová. Z útoku je podozrivý 17-ročný mladík pôvodom z Cardiffu, ktorého polícia drží vo väzbe.

Muž podľa Kennedyovej útočil v budove tanečnej školy, kde boli deti zhromaždené na podujatí inšpirovanom speváčkou Taylor Swiftovou. Jeho motív zostáva neznámy.

"Domnievame sa, že dospelí, ktorí prišli k ujme, sa hrdinsky snažili brániť napadnuté deti. Ako matka a babička si neviem predstaviť bolesť, ktorú v tejto chvíli prežívajú rodiny obetí. Chcela by som im vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť," uviedla Kennedyová.

Šéfka miestnej polície tiež potvrdila, že hoci motív útočníka zostáva neznámy, vyšetrovatelia k veci v tejto chvíli nepristupujú ako k teroristickému útoku. "Vyšetrovanie je v ranej fáze," poznamenala Kennedyová. Dodala však, že 17-ročný mladík je podozrivý z vraždy a pokusu o vraždu.

Policajti ani ďalší zástupcovia záchranných zložiek na tlačovej konferencii neprijímali otázky novinárov. Z predchádzajúcich správ vyplýva, že o zranených starajú lekári v troch rôznych nemocniciach.

Útočník v maske a ozbrojený nožom podľa výpovedí svedkov prišiel na miesto činu v taxi. Vodičovi odmietol zaplatiť a ušiel smerom k budove tanečnej školy.

Jeden z miestnych obyvateľov a nepriamych svedkov útoku Bare Varathan povedal novinárom, že "deti boli vo veku asi desiatich rokov". Najprv vraj počul ženu, ktorá kričala, že "jej dcéru niekto pobodal" a o moment neskôr videl dve policajné autá, ako sa rútia ulicou Hart Street, v ktorej býva. Postupne začali prichádzať ďalšie policajné a sanitné vozidlá.

Útočníka zatkli ozbrojení policajti, píše BBC. Aký čas ubehla medzi útokom a zatknutím a či sa muž bránil, nie je jasné.

Sústrasť obetiam a poďakovanie zasahujúcim záchranným zložkám na sieti X vyjadrili premiér Keir Starmer a ministerka vnútra Yvette Cooperová.

01 - Modified: 2024-09-19 21:42:12 - Feat.: - Title: Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh, hrozí eskalácia 02 - Modified: 2024-09-19 04:38:15 - Feat.: - Title: Chybné rozhodnutia. Netanjahu obvinil Britániu zo "zmiešaných signálov" v prípade podpory Izraela 03 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 04 - Modified: 2024-09-16 11:19:59 - Feat.: - Title: Británia pokukuje po reštarte brexitu. Tak začnite niečo robiť, znie z Bruselu 05 - Modified: 2024-09-13 06:11:07 - Feat.: - Title: Rusko zrušilo akreditáciu šiestich pracovníkov britskej ambasády v Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 07:39