Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž (nominant Smeru) FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nový stavebný zákon má zjednodušiť povoľovacie procesy pri výstavbe

29.07.2024, 12:50
Autor:
TASRTASR
  • Ministerstvo dopravy predložilo zákon do medzirezortného pripomienkového konania.
  • Rezort tvrdí, že sa upúšťa od doterajších postupov a procesov posudzovania stavebných zámerov v dvojstupňových správnych konaniach.

Územné rozhodovanie a stavebné povoľovanie sa pri posudzovaní nových stavieb zlúči do jedného konania o stavebnom zámere, ktorým stavebný úrad bude vyjadrovať súhlas s navrhovanou stavebnou činnosťou. Vyplýva to z návrhu stavebného zákona, ktorý ministerstvo dopravy predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Zmena doterajších postupov

"Upúšťa sa od doterajších postupov a procesov posudzovania stavebných zámerov v dvojstupňových správnych konaniach, t. j. v územnom konaní a v stavebnom konaní, kedy v mnohých prípadoch sa dotknuté orgány a účastníci konania vyjadrovali k predmetu veci duplicitne, čím sa zjednoduší a skráti schvaľovací proces stavieb," uviedlo ministerstvo dopravy v predkladacej správe.

image

Plán obnovy plníme, nepôjdeme však proti Slovensku. Na rezorte je jedna zlodejina za druhou, tvrdí Taraba

Nový stavebný zákon má podľa rezortu dopravy urýchliť prípravné a povoľovacie procesy či znížiť administratívne zaťaženie pri stavebných povoleniach. Nová legislatíva podľa rezortu dopravy posilňuje postavenie vlastníkov pozemkov a stavieb a ich práva k stavbe.

Stavebnými úradmi zostávajú obce. Tie môžu zriaďovať na základe zmluvy stavebné obvody, podmienkou je však, aby mal takýto stavebný obvod najmenej 20-tisíc obyvateľov združených obcí.

image

Ulovili jeden z posledných pozemkov. Projekt v top lokalite sa trápi s námietkami susedov aj údajnou žalobou

"Je to racionalizačný prvok smerujúci k tomu, aby sa znížil počet stavebných úradov, pretože odvolacím orgánom je regionálny úrad s obvodom kraja. Menší počet stavebných úradov vytvorí možnosť vyššieho počtu úradníkov a možno aj vyššej kvalifikácie," vysvetlil rezort dopravy.

V novom stavebnom zákone sa upravuje aj ochrana umeleckých diel v stavbách a na verejných priestranstvách pred poškodením alebo zničením stavebnou činnosťou na základe európskych dohovorov.

Nelegálne stavby bez dodatočného povolenia

Nová legislatíva tiež upravuje postupy pri nelegálnych stavbách. Stavby postavené nepovolenými stavebnými prácami už podľa nového zákona nebude možné dodatočne povoliť.

image

Posun pri novej výškovej budove v Bratislave. Envirorezort dal projektu firmy Dankovej „pravej ruky“ zelenú

"Ustanovuje dodatočný postup vo vzťahu k nepovoleným stavbám zhotoveným do účinnosti navrhovaného stavebného zákona, aby sa do určitého času buď takéto stavby dodatočne osvedčili, alebo odstránili; sleduje sa tým, aby tieto stavby nefigurovali ako trvalo nepovolené, neskolaudované, ale roky bezproblémovo užívané," uviedlo ministerstvo dopravy.

image

Polícia sa pozrela na čierne stavby v okolí Bodíkov: za nelegálne domčeky a chatky už obvinila 53 ľudí

Nové stavebné predpisy by mali nahradiť v súčasnosti platný a účinný stavebný zákon, ako aj platný zákon o výstavbe s odloženou účinnosťou od 1. apríla 2025, doplnil rezort dopravy v materiáloch k medzirezortnému pripomienkovému konaniu.

01 - Modified: 2024-09-15 22:00:00 - Feat.: - Title: „Malý Rím“ aj mesto pod Tatrami. Ráž sľubuje, že pohne s prípravou obchvatov, čoskoro vyhlási kľúčový tender 02 - Modified: 2024-09-13 22:00:00 - Feat.: - Title: O nové byty je záujem, ich realizácii stoja v ceste susedia. Územný plán výstavbu povoľuje, reaguje developer 03 - Modified: 2024-09-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Lietadlá do Švédska pre Volvo sa komplikujú. Dôvodom meškania môže byť nezáujem trhu pre zlé nastavenie schémy 04 - Modified: 2024-08-22 12:34:13 - Feat.: - Title: Zmeny cien mýta vychádzajú z európskej smernice. Jej zavedenie je povinné, reaguje rezort dopravy na Danka 05 - Modified: 2024-08-21 13:58:09 - Feat.: - Title: Slovensko nebude tranzitnou krajinou pre zvyšok EÚ, vysvetľoval Ráž vyššie sadzby mýta
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. september 2024 05:40