StoryEditor

Zomrel policajt, ktorý pomohol dolapiť útočníka na vianočný trh v Berlíne

26.07.2024, 22:04
Autor:
TASRTASR

Pri útoku na vianočný trh na námestí Breitscheidplatz z 19. decembra 2016 vrazil islamista Amrí ukradnutým kamiónom do davu ľudí.

Vo veku 35 rokov zomrel na následky rakoviny taliansky policajt Luca Scat, ktorý v roku 2016 pomohol pri dolapení Tunisana Anísa Amrího, páchateľa teroristického útoku na vianočný trh v Berlíne. Podľa agentúry DPA to v piatok oznámilo policajtovo rodné mesto Sesto San Giovanni.

Pri útoku na vianočný trh na námestí Breitscheidplatz z 19. decembra 2016 vrazil islamista Amrí ukradnutým kamiónom do davu ľudí. Zahynulo 13 ľudí a desiatky utrpeli zranenia. K činu sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát, podľa ktorej Amrí konal v jej mene.

Predpokladá sa, že Amrí po útoku odcestoval cez Holandsko a Francúzsko do Talianska. Skoro ráno 23. decembra dorazil vlakom do Turína.

Scat bol vtedy s iným policajtom na hliadke v meste Sesto San Giovanni ležiacom severne od Milána, kde si obaja všimli podozrivého muža. Keď ho požiadali o predloženie dokladu totožnosti, muž vytiahol z batohu zbraň a začal strieľať. Pri následnej prestrelke bol zranený Scatov kolega a podozrivý muž, neskôr identifikovaný ako Amrí, prišiel o život.

Scat, ktorý bol v tom čase v zácviku, dostal od talianskeho štátu zlatú medailu za statočnosť. Ocenenie mal dostať aj v Nemecku. K tomu však nakoniec nedošlo po tom, ako sa na základe príspevkov na sociálnych sieťach ukázalo, že mal fašistické názory.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. september 2024 23:51