StoryEditor

Európska agentúra pre lieky zamietla nový liek na Alzheimerovu chorobu

26.07.2024, 19:40
Autor:
TASRTASR

Liek Leqembi používa účinnú látku nazývanú lecanemab na liečbu dospelých s miernymi problémami s pamäťou a kognitívnymi funkciami, ktoré sú dôsledkom raných štádií bežného typu demencie.

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

"Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) odporučil neudeliť registráciu lieku Leqembi, ktorý je určený na liečbu Alzheimerovej choroby," oznámila EMA.

Liek Leqembi používa účinnú látku nazývanú lecanemab na liečbu dospelých s miernymi problémami s pamäťou a kognitívnymi funkciami, ktoré sú dôsledkom raných štádií bežného typu demencie, vysvetľuje AFP.

Podľa CHMP však "pozorovaný účinok lieku Leqembi na oddialenie poklesu kognitívnych funkcií nevyváži riziko závažných nežiaducich účinkov spojených s liekom".

"Najdôležitejším bezpečnostným problémom pri lieku Leqembi je častý výskyt zobrazovaných abnormalít súvisiacich s amyloidom (ARIA), vedľajším účinkom, ktorý možno vidieť pri zobrazovaní mozgu a ktorý zahŕňa opuch a možné krvácanie do mozgu," uviedla EMA.

Leqembi je monoklonálna protilátka, typ proteínu, ktorý sa viaže na konkrétnu látku v mozgu a môže oddialiť zhoršenie ochorenia.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) minulý rok dal súhlas na užívanie lieku Laqembi a tiež ďalšieho lieku Aduhelm. Oba lieky boli podľa AFP schválené prostredníctvom zrýchleného procesu, ktorý FDA uplatňuje na lieky určené na liečbu závažných ochorení, pri ktorých existuje nenaplnená medicínska potreba.

Podľa webovej stránky Alzheimer Europe žije v Európskej únii približne osem miliónov ľudí s demenciou, pričom viac ako polovica z nich trpí Alzheimerovou chorobou. Očakáva sa, že do roku 2050 sa ich počet zdvojnásobí, píše Reuters.

 

01 - Modified: 2024-09-06 14:53:47 - Feat.: - Title: Jedlom proti demencii. Štúdia a odborník na Alzheimerovu chorobu radia, čomu sa vyhnúť a čo nezanedbávať 02 - Modified: 2024-08-19 06:00:00 - Feat.: - Title: Vedci spojili tieto konkrétne jedlá s Alzheimerovou chorobou. Väčšina Slovákov ich pritom konzumuje denne 03 - Modified: 2024-08-18 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa? 04 - Modified: 2024-08-16 09:00:00 - Feat.: - Title: Stane sa Alzheimerova choroba minulosťou? Vedci objavili nový liek, ktorý obnovuje myslenie aj stratené spomienky 05 - Modified: 2024-08-14 09:38:05 - Feat.: - Title: Demencia nie je nevyhnutná. Polovici prípadov sa dá predísť, zistila nová štúdia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. september 2024 16:16