StoryEditor

Dlžníci aj investori profitujú z výkonnosti slovenskej ekonomiky, poukazujú analytici

22.07.2024, 14:47
Autor:
TASRTASR

Úverový analytik spoločnosti Simplea Peter Horčiak očakáva oživenie hypotekárneho aj realitného trhu aj v druhom polroku. Hypotekárne úvery narástli o viac ako polovicu.

Lepšia výkonnosť slovenskej ekonomiky v minulom roku a v prvom polroku 2024 viedli k zrýchleniu ekonomickej aktivity, vrátane oživenia spotreby domácností na Slovensku. Rástol počet poskytnutých hypotekárnych úverov a ľudia si prostredníctvom investičných nástrojov pomaly obnovovali rezervy, ktoré sa im v posledných rokoch znížili.

image

Slovensko vykázalo najvýraznejší nárast zadlženia v Únii, hrozí porušenie ďalšieho kritéria

Poukázali na to analytici finančnej spoločnosti Simplea, ktorí očakávajú rast vo všetkých oblastiach aj v druhom polroku tohto roka.

Hypotekárne úvery vzrástli o polovicu

"Z pohľadu hypotekárnych úverov bol prvý polrok tohto roka úspešnejší ako rovnaké obdobie roka 2023. Nárast v roku 2024 bol takmer 51 percent. Klientom sme v roku 2023 pomohli v oblasti bývania v celkovom objeme 14 miliónov eur a za to isté obdobie v 2024 to bolo až vo výške 21 miliónov eur," zhodnotil úverový analytik spoločnosti Peter Horčiak.

image

Odborníci varujú pred naberaním ďalších spotrebných úverov

Oživenie hypotekárneho aj realitného trhu očakáva aj v druhom polroku. "Tento rast by mala podporiť aj Európska centrálna banka (ECB), a to postupným znižovaním základnej úrokovej sadzby a svojou monetárnou politikou. Predpokladám, že inflačné tlaky sa znížia a inflácia sa dostane na očakávané hodnoty. Pozornosť by sme mali upriamiť nielen na úrokové sadzby, ale aj na ostatné poplatky spojené s poskytnutým úverom a vnímať, že úroková sadzba nie je konečný ukazovateľ nákladovosti," upozornil Horčiak.

Navyšovanie investícií

Počas prvého polroka 2024 klienti Simplea výrazne navyšovali svoje investície do podielových fondov a jej celkové spravované aktíva (AUM) narástli za prvých šesť mesiacov o 31 percent. Prostredníctvom investičných nástrojov sa pomaly obnovujú rezervy, ktoré sa počas uplynulých rokov, najmä v dôsledku pandémie, mnohým ľuďom znížili, vysvetlil investičný analytik spoločnosti Adrián Šajánek.

image

Porovnanie brokerov pre rok 2024: Na koho sa spoľahnúť?

Predpokladá, že s predikovaným rastom ekonomiky na úrovni troch percent a pri pokračovaní rastu spotrebiteľského apetítu, vďaka očakávanému zvýšeniu reálnych príjmov v tomto roku až o 4,5 percenta, budú mnohé domácnosti naďalej siahať po rôznych finančných službách.

"Zatiaľ čo sme v prvom polroku zaznamenali citeľný nárast záujmu o investície a iné finančné služby, tak v druhom polroku by tento trend nemal len pokračovať, ale pravdepodobne sa ešte posilní. Jedným z faktorov, ktoré nás vedú k tomuto záveru, je okrem iných aj spotrebiteľská dôvera, respektíve sentiment, ktorý poukazuje na zlepšujúci sa výhľad spotrebiteľov na vlastnú finančnú situáciu a predpokladaný vývoj ekonomiky v najbližšom roku," doplnil Šajánek.

01 - Modified: 2024-09-18 13:32:41 - Feat.: - Title: Nemecko si tento rok od investorov požičia menej než plánovalo 02 - Modified: 2024-09-17 08:49:43 - Feat.: - Title: Vyššie splátky hypoték zatiaľ nespôsobujú výraznejšie problémy, tvrdia analytici NBS 03 - Modified: 2024-09-06 11:51:56 - Feat.: - Title: Raši: Slovensko bude asi patriť medzi najrýchlejšie starnúce ekonomiky EÚ 04 - Modified: 2024-09-03 08:18:08 - Feat.: - Title: Zamestnanosť v druhom štvrťroku mierne vzrástla, najviac pracujúcich je v odvetví služieb 05 - Modified: 2024-08-28 09:16:32 - Feat.: - Title: Analytici mierne zhoršili výhľad rastu slovenskej ekonomiky, v auguste naopak zvýšili výhľad inflácie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 02:15