StoryEditor

Rast nezamestnaných prekvapil, firmám stále chýba pracovná sila, tvrdia analytici

22.07.2024, 14:20
Autor:
TASRTASR

Vyšší počet registrovaných absolventov vysokých škôl pravdepodobne súvisí s nesúladom v dopyte a ponuke po práci a voľnými pracovnými miestami. Uviedol analytik Ľubomír Koršňák.

Pokles nezamestnanosti sa počas júna tohto roka zastavil, prispeli k tomu najmä absolventi vysokých škôl, ktorí sa zapísali na úradoch práce. Zároveň majú firmy na Slovensku problém s hľadaním nových zamestnancov a prílev pracovnej sily zo zahraničia sa spomalil.

Uviedli to analytici Ľubomír Koršňák z UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia a Monika Pécsyová z Inštitútu finančnej politiky (IFP).

image

Nútiť poberateľov dávok v hmotnej núdzi prijať ponúkanú prácu zamestnávateľov nepoteší

"Čerství absolventi vysokých škôl navýšili v júni mieru nezamestnanosti o 0,1 percentuálneho bodu, teda bez ich registrácie by v júni nerástla ani nezamestnanosť. Ich počet pritom, podobne ako v máji, medziročne nepatrne narástol, a to o 125 na 2537. V úhrne v máji a júni sa na úradoch práce registrovalo takmer 4300 absolventov vysokých škôl, čo bolo o takmer 500 viac ako v rovnakom období minulého roka," priblížil Koršňák.

Dodal, že vyšší počet registrovaných absolventov vysokých škôl pravdepodobne súvisí s nesúladom v dopyte a ponuke po práci a voľnými pracovnými miestami či generačnými zmenami v správaní sa mladých ľudí, ktorí si počas leta robia ešte posledné prázdniny. Väčšina absolventov podľa neho začne pracovať do konca roka a časť z nich je už zamestnaná aj počas štúdia.

image

Sociologička Kusá: Keď je niekto bez práce, berieme to ako jeho morálne zlyhanie

Analytik spresnil, že na trhu práce pribúdajú voľné pracovné miesta, avšak potrebu zamestnávateľov nedokážu naplniť ani pracovníci zo zahraničia. "Počet neobsadených pracovných pozícií sa v júni opäť relatívne prudko zvýšil a vyšplhal sa už na 98 400. V porovnaní s májom pribudlo ďalších takmer 4000 neobsadených pracovných miest," doplnil. Zdôraznil, že počet voľných pracovných miest sa približuje k číslam z konca roka 2019.

image

Návrh ministra Tomáša nerieši nezamestnanosť, iba prehlbuje predsudky, kritizuje PS

Pécsyová nedostatok domácej pracovnej sily vníma aj v súvislosti s chýbajúcou kvalifikáciou, respektíve nízkym vzdelaním Slovákov a regionálnymi rozdielmi. Dopyt po pracovnej sile tu nedokážu naplniť ani pracovníci zo zahraničia, ktorí na Slovensko prichádzajú už takmer výlučne z tretích krajín mimo EÚ.

"Najviac ľudí dlhodobo chýba najmä v priemysle. Dopyt po operátoroch strojov je oproti obdobiu spred pandémie vyšší až o polovicu. Až dve tretiny voľných pozícií je na západe krajiny. V okresoch Nitra a Bratislava je počet pracovných ponúk až trikrát vyšší než počet nezamestnaných. Naopak, v okresoch Gelnica a Stropkov prevyšuje počet uchádzačov o prácu počet voľných pozícií viac než štyridsaťkrát," uzavrela.

01 - Modified: 2024-09-19 06:33:18 - Feat.: - Title: Pavel a Pellegrini plánujú spoločné prednášky na univerzitách. Chcú ukázať nadštandardnosť vzťahov 02 - Modified: 2024-09-18 17:21:38 - Feat.: - Title: Pravá tvár diabla konsolidácie Ficovej vlády zaťala svoje zubále dračie do Slovákov 03 - Modified: 2024-09-17 14:27:08 - Feat.: - Title: Slovensko IT stálo desať miliónov. Polícia začala trestné stíhanie, štátna akciovka je v likvidácii 04 - Modified: 2024-09-17 13:48:23 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko sa vyjadruje ku konsolidácii Ficovej vlády 05 - Modified: 2024-09-17 13:38:51 - Feat.: - Title: KDH sa vyjadruje ku konsolidácii Ficovej vlády: Je to vláda zdražovania a dusenia podnikateľov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 12:41