StoryEditor

Poisťovniam v Česku výpadok spôsobil nedostupnosť telefónnych centier aj webových služieb

19.07.2024, 17:10
Autor:
ČTKČTK

České banky celosvetový globálny výpadok IT služieb nepostihol. Potvrdil to hovorca Českej bankovej asociácie Radek Šalša.

Najväčšie tuzemské poisťovne zasiahol celosvetový výpadok IT služieb. Českej poisťovni Generali nefungujú on-line služby a systémy, v prevádzke nie je klientska linka ani web. ČTK to povedal hovorca poisťovne Jan Marek.

Telefónne centrum a webové služby poisťovne Allianz sú podľa jej webových stránok nedostupné. Globálnym výpadkom IT systémov je zasiahnutá aj jej asistenčná služba. S problémami sa podľa zistení ČTK stretávali aj ďalšie poisťovne.

image

Celosvetový výpadok ukazuje, aká krehká je internetová infraštruktúra, hovorí analytik

"Celý incident intenzívne riešime a koordinujeme s materskou spoločnosťou, naše možnosti sú teraz obmedzené vzhľadom na to, že ide o problém na strane dodávateľa," uviedol Marek. "Aktuálne zažívame výpadok systémov, ktorý je spôsobený incidentom u nášho poskytovateľa CrowdStrike. Niektorí z našich zamestnancov sa nemôžu prihlásiť do svojich počítačov. Našou prioritou je tento problém rýchlo riešiť a minimalizovať dopad na zákazníkov a obchodné operácie," povedala hovorkyňa Allianz Marie Petrovová.

Podľa odborníkov na kybernetickú bezpečnosť je príčinou celosvetového výpadku IT systémov chybná aktualizácia softvéru spoločnosti CrowdStrike, ktorá bola nainštalovaná na počítače s operačným systémom Windows od Microsoftu.

image

Vo svete zavládol technologický chaos. Nenápadná IT aktualizácia spôsobila problémy aj nášmu operátorovi

České banky celosvetový globálny výpadok IT služieb nepostihol, ČTK to po 15:00 hodine potvrdil hovorca Českej bankovej asociácie Radek Šalša. Bez problémov obchoduje aj pražská burza.

Výpadok postihol reťazec BENU, väčšina jeho lekární bola dočasne uzavretá. Nefungovala ani on-line rezervácia e-Receptu. Problémy hlási pražské letisko v Ruzyni. Dočasný výpadok dopoludnia krátko postihol Rokycanskú nemocnicu.

image
Svet zasiahol výpadok IT služieb

V mnohých krajinách IT výpadok spôsobil problémy v letectve, niektorých médiách, bankách, maloobchodoch či ďalších službách využívajúcich počítačové systémy.

01 - Modified: 2024-07-22 14:49:52 - Feat.: - Title: Výpadok Microsoftu spôsobil v Česku škody za stovky miliónov českých korún 02 - Modified: 2024-07-20 17:27:48 - Feat.: - Title: Globálny výpadok postihol 8,5 milióna zariadení s Windows, odhaduje Microsoft. Vinu však odmieta 03 - Modified: 2023-10-14 12:23:42 - Feat.: - Title: Objem poskytnutých hypoték v Česku vzrástol v septembri takmer o 90 percent 04 - Modified: 2023-08-30 09:47:52 - Feat.: - Title: České banky majú výpadky na weboch, čelia kybernetickým útokom. Problémy hlásia aj na Slovensku 05 - Modified: 2023-02-18 09:13:56 - Feat.: - Title: Zisky českých bánk klesli, vláda očakávaných 33 miliárd korún pomocou novej dane nevyberie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. september 2024 06:46