StoryEditor

Audit poplatkov v ambulanciách je bez nového katalógu výkonov zbytočný, tvrdia všeobecní lekári

19.07.2024, 13:28
Autor:
TASRTASR

Rezort zdravotníctva tento mesiac uviedol, že nový katalóg ambulantných výkonov by mohol v pilotnej fáze fungovať od októbra a v plnej prevádzke od roku 2027.

Audit poplatkov a doplatkov v ambulanciách, ktorý plánuje rezort zdravotníctva predstaviť v septembri, je bez nového katalógu zdravotníckych ambulantných výkonov zbytočný.

Nepomôže ani pacientom, ani ambulanciám. Upozornila na to prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

"Jediný spôsob, ako sa pacient dozvie, ktorý výkon koľko reálne stojí, koľko zaplatí zdravotná poisťovňa a koľko má za výkon doplatiť pacient, je zavedenie reálneho katalógu výkonov s aktuálnymi cenami a z neho vyplývajúci nárok pacienta na štandardnú zdravotnú starostlivosť," vysvetlila.

Zároveň skritizovala posun termínu pilotnej fázy aj plnej prevádzky nového katalógu výkonov. "Je zrejmé, že takéto nepochopiteľné rozhodnutie ministerstva ešte viac prehĺbi marazmus v slovenskom zdravotníctve," dodala.

Palušková podotkla, že v súčasnom katalógu nie sú uvedené reálne ceny výkonov a zároveň v ňom chýbajú nové moderné výkony.

"Pokiaľ ambulancia poskytuje výkony bez ich uvedenia v katalógu výkonov, zdravotná poisťovňa pacienta ich, samozrejme, nemôže preplatiť a nie je to jej vina. Neviem si preto predstaviť, ako chce ministerstvo zdravotníctva auditovať výkon, ktorý oficiálne neexistuje, avšak vykonáva sa, a teda pacienti zaň v ambulancii platia. Ceny takýchto výkonov si určujú ambulancie a ministerstvo ich nemá ako zanalyzovať a vykonať ich audit," skonštatovala. Poukázala tiež na to, že ministerstvo zdravotníctva nezabezpečuje reálne financovanie systému.

Rezort zdravotníctva tento mesiac uviedol, že nový katalóg ambulantných výkonov by mohol v pilotnej fáze fungovať od októbra a v plnej prevádzke od roku 2027.

Priblížil, že zoznamy zdravotných výkonov pre vybrané špecializácie ambulantných lekárov do pilotného projektu boli v riadnom termíne pripravené a ďalšie sú vo finálnej fáze schvaľovania Komisiou pre zdravotné výkony.

Nasledovať má samotná implementácia zoznamov, ktorá podľa rezortu vyžaduje úpravu informačných systémov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní i úpravu zmluvných vzťahov medzi nimi.

Rezort zároveň v reakcii na SVLS zopakoval, že cieľom auditu je zaviesť transparentnosť v súčasnom systéme úhrad poskytovania zdravotnej starostlivosti.

01 - Modified: 2024-09-09 08:57:28 - Feat.: - Title: Novinka pre pacientov s pľúcnymi ochoreniami. Niektoré lieky im predpíšu aj všeobecní lekári 02 - Modified: 2024-09-06 10:52:58 - Feat.: - Title: SaS navrhuje hĺbkový audit pre VšZP, vyčíta jej aj uzatváranie nevýhodných zmlúv 03 - Modified: 2024-09-05 14:09:41 - Feat.: - Title: Zdravotnícka agentúra či nalievanie peňazí. Kraje vzali problém s nedostatkom lekárov do vlastných rúk 04 - Modified: 2024-09-02 14:58:09 - Feat.: - Title: Audit potvrdil porušenie zákona pri dotáciách v oblasti ľudských práv 05 - Modified: 2024-08-07 10:23:16 - Feat.: - Title: Lekári a pediatri môžu opäť žiadať o príspevok na vznik novej ambulancie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
28. september 2024 09:23