StoryEditor

Oddlženie s nulovou úhradou by nemalo byť priznané každému žiadateľovi, tvrdí asociácia inkasných spoločností

18.07.2024, 11:08
Autor:
TASRTASR

Oddlžení občania môžu mať tiež problém získať úver. Banka totiž považuje takého žiadateľa za rizikového.

Od začiatku tohto roka bolo na Slovensku vyhlásených vyše 4000 osobných bankrotov. Ročne sa takto zbaví dlhov približne 9000 ľudí. V posledných rokoch sa pritom minimálne 90 percent takýchto prípadov skončilo s nulovým výťažkom a dlžník tak nevyplatil veriteľom nič. Upozornila na to Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS).

image

Pripomenula, že oddlženie by malo slúžiť predovšetkým zadlženým osobám bez majetku alebo vo veľmi ťažkej životnej situácii. Tento inštitút však podľa asociácie neraz využívajú ľudia v produktívnom veku s pravidelným, niekedy aj nadštandardným príjmom.

Sprísnenie podmienok pre dlžníkov

Podľa ASINS je preto potrebné sprísnenie podmienok tak, aby dlžníci prioritne využívali splátkový kalendár a aby sa súhlas s oddlžením s nulovou úhradou udeľoval iba po splnení určitých podmienok.

"Keď niekto požiada o osobný bankrot, malo by prebehnúť niečo podobné ako bonifikácia klienta. Malo by sa zistiť, aké má dlhy, aké má príjmy a majetok, aké má výdavky, aký život žije, či je naozaj v ťažkej životnej situácii a čo mu túto ťažkú životnú situáciu spôsobilo. Dôkazové bremeno by malo byť na dlžníkovi," myslí si prezident ASINS Martin Musil.

Dlžník by si podľa neho nemal sám vyberať, akým spôsobom sa oddlží, teda či s nulovou úhradou voči veriteľom alebo formou splátkového kalendára. "O tomto by mal rozhodovať napríklad súd, konkurzný správca alebo Centrum právnej pomoci na základe zistenia ekonomickej situácie dlžníka a toho, či urobil maximum preto, aby sa oddlženiu vyhol. Možnosť oddlženia s nulovou úhradou by malo byť priznané len ľuďom, ktorým to naozaj patrí," zdôraznil.

image

Do konkurzu spadla sedemmiliónová firma bez zamestnancov, problémy majú aj známe kúpele

Dlžník musí mať poctivý zámer

Človek, ktorý sa chce oddlžiť, musí mať podľa zákona poctivý zámer. Každý veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, sa naopak môže domáhať jeho zrušenia na súde.

Takýto návrh je možné podať do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára. Zákon pritom vymedzuje, kedy nemá dlžník poctivý zámer.

image

Odborníci varujú pred naberaním ďalších spotrebných úverov

"Je to napríklad v prípade, ak úmyselne neuvedie časť svojho majetku v zozname veriteľov, úmyselne neuviedol veriteľa - fyzickú osobu, zatajil dôležitú informáciu, úmyselne sa priviedol do platobnej neschopnosti, v čase podania návrhu dlžník nebol platobne neschopný, bez vážneho dôvodu riadne a včas nesplní splátkový kalendár, neplatí výživné alebo chce poškodiť veriteľa a podobne. Ak sa nepoctivý zámer preukáže a súd právoplatne rozhodne o zrušení oddlženia, dlžníkove dlhy sa stanú opäť splatné," priblížil Musil.

image

Akú šancu má na hypotéku živnostník s vysokým príjmom? Odpovedá priamo odborník z banky

Oddlžení občania môžu mať tiež problém získať úver. Zástupcovia bánk na nedávnej konferencii inkasných spoločností VIP 2024 poukázali na možné zneužívanie oddlženia niektorými dlžníkmi a na prísnejšie posudzovanie žiadosti o úver, ak žiadateľ absolvoval oddlženie.

Banka totiž považuje takého žiadateľa za rizikového. "Môžu teda nastať prípady, že oddlžený občan sa zbavil dlhov vo výške 6000 eur, ale má sťaženú situáciu pri získaní hypotéky v budúcnosti. Preto by dlžníci mali pred oddlžením zvážiť všetky dôsledky tohto kroku," zdôraznila ASINS.

01 - Modified: 2024-08-21 09:27:20 - Feat.: - Title: Vytvorenie elektronického insolvenčného registra by sa malo oddialiť, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-08-20 18:37:01 - Feat.: - Title: Rakúsko plánuje celoštátny systém platobných kariet pre žiadateľov o azyl. V jednom okrese sa už osvedčil 03 - Modified: 2024-08-13 08:55:20 - Feat.: - Title: Asociácia inkasných spoločností vyzýva na zmenu legislatívy pre zneužívanie inštitútu oddlženia 04 - Modified: 2024-07-12 13:10:13 - Feat.: - Title: 10 top dotácií nového ministerstva: Dostalo sa aj na influencerov, výtvarníkov v uliciach alebo teambuilding 05 - Modified: 2023-07-18 22:02:10 - Feat.: - Title: Slováci čoraz viac bankrotujú. No na súdoch pribúdajú aj špekulanti, majetky taja
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 05:42