StoryEditor

Analýza: Zvyšovanie minimálnej mzdy nemá vplyv na mieru nezamestnanosti

05.07.2024, 12:06
Autor:
TASRTASR

Problém s nezamestnanosťou a mzdami súvisí s ekonomikou štátu, ktorá neponúka vhodné podmienky pre podnikateľov a samotný trh práce.

Zvyšovanie minimálnej mzdy nevplýva na mieru nezamestnanosti. Problém s nezamestnanosťou a mzdami však súvisí s ekonomikou štátu, ktorá neponúka vhodné podmienky pre podnikateľov a samotný trh práce.

Vyplýva to z aktuálnej analýzy vývoja minimálnej mzdy a nezamestnanosti od roku 1993, ktorý pripravil Inštitút sociálnej demokracie.

"Za posledných desať rokov, teda od roku 2013, systematicky klesá nezamestnanosť a, naopak, stúpa minimálna mzda. Nezamestnanosť mierne rástla v rokoch 2020 a 2021, čo sa však dá skôr pripísať opatreniam vlády Igora Matoviča, keď sa obmedzovali prevádzky a činnosť firiem, ako aj ľudia v pohybe vo verejnom priestore. To malo priamu súvislosť aj s týmto nárastom počtu nezamestnaných," uviedol predseda správnej rady inštitútu Martin Halás.

Dodal, že najväčší podiel na nezamestnanosti má slovenská ekonomika, ktorá posledné roky lákala lacnú pracovnú silu z cudziny a tiež zahraničných investorov na daňové úľavy.

Zároveň priblížil, že na Slovensku sa ukazuje ako trend aj pokles pomeru miezd na hrubý domáci produkt (HDP) v prospech ziskovosti firiem, najmä tých zahraničných. To sa podľa neho prejavuje dlhodobým poklesom kúpnej sily, v dôsledku čoho je Slovensko na posledných miestach kúpnej sily v rámci krajín EÚ.

Problém miezd a zamestnanosti podľa Halása vyrieši len trh, respektíve zamestnávatelia, ktorým sa skvalitní podnikateľské prostredie a razantne sa nebudú zvyšovať ani mzdy.

Zdôraznil, že Slovensko potrebuje čo najrýchlejšie nastaviť novú stratégiu ekonomického rastu, ktorej súčasťou budú aj pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou a dôstojnými mzdami, ktoré sa priblížia štandardom EÚ.

"V súčasnosti sú väčším problémom ako dôstojné zvyšovanie minimálnej mzdy najmä výrazné regionálne rozdiely v rámci oceňovania práce, zapojenie dlhodobo nezamestnaných a osôb bez kvalifikácie, ktorých počty sa navyše koncentrujú do niekoľkých špecifických regiónov Slovenska, a nedostatok kvalifikovaných pracovníkov v určitých odvetviach," uzavrel Halás.

Na možný negatívny vplyv rastu minimálnej mzdy na zamestnanosť upozorňovali v minulosti viacerí analytici. Problémom je podľa nich najmä nízka ziskovosť menších firiem v menej rozvinutých okresoch, kde by zamestnávatelia mohli z dôvodu rastúcich mzdových nákladov svoje prevádzky rušiť.

 

01 - Modified: 2024-09-12 13:20:56 - Feat.: - Title: Poľská vláda navrhla na budúci rok výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-09-08 10:48:43 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Veľký reset v Kyjeve. Zelenskyj robí rošády vo vláde a tlačí na spojencov, aby mu dodali viac zbraní 03 - Modified: 2024-09-08 08:02:09 - Feat.: - Title: Analytik Slovana, ktorého chváli Weiss: Dali sme 15 gólov po situáciách z našich dát. Dáni bránili dosť naivne 04 - Modified: 2024-09-06 12:12:10 - Feat.: - Title: Veľké rošády v Kyjeve. Čo sa skrýva za personálnym zemetrasením v ukrajinskej vláde? 05 - Modified: 2024-09-06 10:25:14 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Za desať mesiacov pomohla vláda sumou viac ako 14 miliónov eur zlepšiť život ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 01:10