StoryEditor

Súčasťou výmeny zajatcov medzi Kyjevom a Moskvou bol duchovný odsúdený za schvaľovanie ruskej invázie

26.06.2024, 15:20
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský súd vlani vymeral metropolitovi Jonafanovi päťročný trest väzenia. Čelil okrem iného obvineniu z rozširovania proruských letákov a podpory ruskej invázie do krajiny.

Súčasťou poslednej výmeny zajatcov medzi Ukrajinou a Ruskom bol tiež metropolita Jonafan - vysoko postavený prelát ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, ktorá sa pred ruskou inváziou podriaďovala Moskve. 

Duchovný odsúdený vlani na päť rokov väzenia za verejné schvaľovanie ruskej invázie odišiel do Moskvy, napísala dnes ruská služba BBC na Telegrame s odvolaním sa na informácie ukrajinského generálneho štábu.

Metropolita Jonafan, občianskym menom Anatolij Jeleckich, sa narodil a vyrastal v Rusku, ale od konca 80. rokov minulého storočia žil a slúžil na Ukrajine, podotkla BBC. Ukrajinský súd mu vlani v auguste vymeral päťročný trest väzenia. Čelil okrem iného obvineniu z rozširovania proruských letákov a podpory ruskej invázie do krajiny.

Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry ho súd uznal vinným zo snahy o narušenie územnej celistvosti, o násilné zvrhnutie ústavného poriadku, porušenie rovnoprávnosti občanov a zo schvaľovania ruskej ozbrojenej agresie proti Ukrajine. Duchovný sa k vzneseným obvineniam nepriznal.

Moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi, vtedy označil verdikt za príklad prenasledovania kvôli viere. Podľa nedávneho vyhlásenia ním vedie cirkvi tiež intervenoval za prepustenie Jonafana a obrátil sa na predstaviteľov pravoslávnych cirkví, náboženské osobnosti a zástupcov medzinárodných organizácií.

Ruská pravoslávna cirkev už v uplynulých dňoch informovala o prepustení Jonafana.

V utorok Kyjev aj Moskva oznámili ďalšiu výmenu vojnových zajatcov, konkrétne po 90 vojakoch na každej strane. Hovorca ukrajinského generálneho štábu Andrij Kovaljov teraz podľa BBC uviedol, že 75-ročný Jonafan bol jej súčasťou a s výmenou súhlasil tento rok v apríli. Ruská pravoslávna cirkev medzitým oznámila, že sa metropolita stretol s patriarchom Kirillom, ktorý mu udelil cirkevný poriadok.

Ukrajinská pravoslávna cirkev (UPC) mala pred vpádom ruských vojsk do krajiny v roku 2022 v oficiálnom názve aj dovetok "moskovského patriarchátu". Po invázii sa však oficiálne s Moskvou rozišla a agresiu proti Ukrajine odsúdila. Ukrajinské úrady ju však naďalej podozrievajú zo spolupráce s Ruskom, čo cirkev odmieta.

Na Ukrajine pôsobí aj "národná" Pravoslávna cirkev Ukrajiny (PCU), ktorá získala v roku 2019 autokefálny (samosprávny) status od ekumenického konštantínopoľského patriarchátu. Združila pritom v sebe trojicu pravoslávnych cirkví.

UPC v posledných rokoch stráca na Ukrajine veriacich, čo súvisí s rastúcim ukrajinským národným cítením, pričom tento proces sa urýchlil po vzniku cirkvi nezávislej od Moskvy a po ruskej invázii, napísala už skôr agentúra AFP. Ruská pravoslávna cirkev a jej vodca patriarcha Kirill aktívne podporujú kroky Kremľa a Kirill opakovane ospravedlňoval vojnu proti Ukrajine.

01 - Modified: 2024-09-28 17:35:37 - Feat.: - Title: Pri útoku ruského dronu zahynul sudca Najvyššieho súdu Ukrajiny 02 - Modified: 2024-09-28 19:30:57 - Feat.: - Title: Jadrovú mocnosť neporazíte. Západ by tým spáchal samovraždu, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-09-28 16:28:22 - Feat.: - Title: Rusi v dvojitom útoku zasiahli nemocnicu v Sumách, hlásia deväť mŕtvych 04 - Modified: 2024-09-27 20:38:25 - Feat.: - Title: Náčelník generálneho štábu Zmeko rokoval na Ukrajine so Syrským. Ocenil pomoc Slovenska 05 - Modified: 2024-09-27 19:17:03 - Feat.: - Title: Čína a Brazília sa snažia presadiť mierový plán napriek nesúhlasu Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
29. september 2024 04:15