StoryEditor

Nemecký kancelár ubezpečil priemyselníkov, že vláda pracuje na reformách a investíciách

24.06.2024, 15:58
Autor:
ČTKČTK

Šéf Zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm predtým vyzval spolkovú vládu, aby sa zamerala na investície a na oživenie chradnúceho nemeckého hospodárstva.

Nemecká vláda pracuje na štrukturálnych reformách, nehodlá obmedziť investície, pokračuje v transformácii energetiky a pripravuje opatrenia na posilnenie zamestnanosti. Predstaviteľov nemeckej ekonomiky o tom dnes na úvod Dňa priemyslu ubezpečil kancelár Olaf Scholz.

Šéf Zväzu nemeckého priemyslu Siegfried Russwurm predtým vyzval spolkovú vládu, aby sa zamerala na investície a na oživenie chradnúceho nemeckého hospodárstva.

"Pracujeme na tom, aby sme po rokoch vyčkávania opäť prebudili obrovský potenciál, ktorý naša krajina má," povedal Scholz. Kým Nemecko, ktoré je najväčšou ekonomikou Európy, podľa Russwurma prešlo dvoma stratenými rokmi, podľa Scholze to boli roky obratu. Neistota, ktorú vyvolali pandémie choroby covid-19, ruská invázia na Ukrajinu, nelegálna migrácia a klimatické otázky, podľa kancelára dolieha aj na obyvateľov.

"Na pochybnosti budeme a musíme reagovať," povedal kancelár. Najlepšiu odpoveď má nemecká demokracia podľa Scholze v hospodárskom výkone. Poznamenal, že vďaka štrukturálnym reformám a investíciám, na ktoré sa vláda zameriava, bude možné pripraviť podmienky pre rast.

Súčasťou pripravovaného rastového balíka sú podľa kancelára aj stimuly, aby ľudia aj napriek dôchodkovému veku naďalej dobrovoľne pracovali. Uľahčiť návrat do práce, a to aj pomocou daňových výhod, chce vláda aj rodičom s malými deťmi.

Kancelár povedal, že aj v budúcom roku budú prioritou investície do budúcnosti Nemecka. Poznamenal, že vláda teraz pripravuje rozpočet na nadchádzajúci rok, hotový by mal byť začiatkom júla.

Dôležité je podľa kancelára pokračovať v transformácii energetiky. "Budovanie solárnych a veterných elektrární nabralo v posledných rokoch nevídanú rýchlosť," povedal a dodal, že Nemecko je na správnej ceste, aby v energetike dosiahlo svoje ciele. Do roku 2030 chce Nemecko získavať najmenej 80 percent elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, vlani takto vyrobilo 55 percent.

Zatiaľ čo kancelár hovoril o vyhliadkach optimisticky, Russwurm kritizoval veľkú neistotu. Vyzval Scholzovu vládu, aby poskytla hospodárstvu rastové stimuly, uľavila mu od byrokracie a zabezpečila stabilnú energetickú politiku. "V porovnaní s USA a Čínou Nemecko zaostáva," povedal. Podľa Russwurma je potrebné prehodnotiť dlhovú brzdu, pretože prílišné škrty dusia hospodársky rast.

V prejave Russwurm zdôraznil, že hospodársky rast je zárukou blahobytu, sociálnej súdržnosti i bezpečnosti.

01 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 04 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 05 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 20:32