StoryEditor

Severokórejský predstaviteľ kritizuje USA za rozšírenie podpory pre Ukrajinu

24.06.2024, 11:00
Autor:
TASRTASR

Pak Čong-čon, jeden z najvyšších vojenských predstaviteľov Severnej Kórey, uviedol, že Rusko má právo rozhodnúť sa pre akýkoľvek druh odvetného úderu.

Vysokopostavený severokórejský vojenský predstaviteľ v pondelok skritizoval Spojené štáty za rozširujúcu sa vojenskú pomoc Ukrajine. Podľa štátneho média KCNA tiež potvrdil podporu Moskvy vo vojne na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pak Čong-čon, jeden z najvyšších vojenských predstaviteľov Severnej Kórey, uviedol, že Rusko má "právo rozhodnúť sa pre akýkoľvek druh odvetného úderu", a dodal, že ak bude Washington naďalej tlačiť Ukrajinu do "zástupnej vojny" proti Rusku, môže to vyvolať silnejšiu reakciu Moskvy a "novú svetovú vojnu".

Pak Čong-čon sa vo vyhlásení odvolával na minulotýždňové vyjadrenia Pentagónu, že ukrajinské sily môžu použiť zbrane dodané Spojenými štátmi na útok proti ruským silám kdekoľvek za hranicami s Ruskom.

Washington a Soul sú čoraz viac znepokojení vojenskou spoluprácou medzi Ruskom a KĽDR a obviňujú ich z porušovania medzinárodných zákonov tým, že obchodujú so zbraňami, ktoré Rusko používa proti Ukrajine. Moskva a Pchjongjang popreli akýkoľvek transfer zbraní.

Ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un počas Putinovej návštevy Pchjongjangu podpísali dohodu, ktorá zaväzuje obe strany, že v prípade ozbrojenej agresie voči jednej z nich poskytne druhá krajina napadnutej okamžitú vojenskú pomoc.

Podľa analytikov to vytvára rámec pre obchod so zbraňami medzi oboma krajinami a uľahčuje ich protiamerickú a protizápadnú koalíciu.

Vysokí predstavitelia Južnej Kórey, USA a Japonska v spoločnom vyhlásení, ktoré v pondelok zverejnilo ministerstvo zahraničných vecí Soulu, "čo najdôraznejšie" odsúdili prehlbovanie vojenskej spolupráce medzi Severnou Kóreou a Ruskom.

Rusko mohlo od vlaňajšieho augusta do januára dostať od KĽDR približne 1,6 milióna delostreleckých granátov, uviedol v sobotu denník The Washington Post na základe analýzy americkej neziskovej bezpečnostnej organizácie C4ADS. Podľa nej sa 74-tisíc ton výbušnín presunulo z prístavov na ruskom Ďalekom východe na iné miesta, najmä pozdĺž hraníc s Ukrajinou.

Putinova dohoda o vzájomnej obrane so Severnou Kóreou môže spôsobiť napätie s Čínou, ktorá je dlhodobo hlavným spojencom tohto izolovaného štátu, uviedol v nedeľu najvyšší americký vojenský predstaviteľ.

Severná Kórea plánuje už v júli vyslať stavebné a inžinierske sily na Ruskom okupované územia Ukrajiny na rekonštrukčné práce, informovala predtým juhokórejská televízna stanica TV Chosun s odvolaním sa na činiteľa juhokórejskej vlády.

Tieto sily, ktoré pracujú v zahraničí pod maskou stavebných robotníkov, aby zarobili tvrdú menu pre režim, budú presunuté z Číny do Ruskom ovládaných regiónov, uviedla stanica. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí sa k správam stanice TV Chosun bezprostredne nevyjadrilo.

01 - Modified: 2024-07-02 22:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Nie je vojak ako vojak. Ukrajinci majú nad Rusmi stále jednu zásadnú výhodu 02 - Modified: 2024-07-02 20:54:11 - Feat.: - Title: Muž obvinený z pobodania britského spisovateľa Rushdieho v Spojených štátoch odmietol dohodu o vine a treste 03 - Modified: 2024-07-02 19:33:42 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s šéfom Zelenského kancelárie o zámere priblížiť Ukrajinu k členstvu v NATO 04 - Modified: 2024-07-02 18:53:30 - Feat.: - Title: Lídra proruských luhanských separatistov na Ukrajine odsúdili v neprítomnosti. Dostal 12 rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-07-02 18:37:00 - Feat.: - Title: Zelenskyj podľa jeho slov vyzval Orbána, aby sa pripojil k mierovým snahám Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. júl 2024 05:45