StoryEditor

Prvá banka materského mlieka v Pakistane po zásahu duchovných prerušila činnosť

22.06.2024, 22:00
Autor:
TASRTASR

Banka sa zameriavala na poskytovanie materského mlieka predčasne narodeným deťom, ktorých matkám sa buď netvoril dostatok mlieka, alebo jeho kvalita nevyhovovala výživovým potrebám novorodencov.

Na základe náboženského nariadenia v Pakistane pozastavili činnosť vôbec prvej banky materského mlieka.

Inštitút neonatológie a detského lekárstva (SICHN) v meste Karáčí, ktorý mliečnu banku pred niekoľkými týždňami zriadil a informoval aj o pozastavení jej činnosti, nespresnil, ako projekt prebiehal a koľkých novorodencov sa rozhodnutie o jeho pozastavení dotkne.

Banka sa zameriavala na poskytovanie materského mlieka predčasne narodeným deťom, ktorých matkám sa buď netvoril dostatok mlieka, alebo jeho kvalita nevyhovovala výživovým potrebám novorodencov.

Náboženský edikt (fatva) vydaný duchovnými v meste Karáčí, ktorým mliečnu banku povolili, stanovoval, že moslimským deťom sa bude poskytovať iba mlieko od moslimských žien a že služba bude bezplatná, aby sa predišlo akýmkoľvek komerčným dôsledkom.

Táto fatva však bola 16. júna revidovaná s tým, že stanovené podmienky nie je možné splniť, čo viedlo k pozastaveniu celého projektu.

V reakcii na to klinika SICHN uviedla, že požiada o radu najvyšší orgán združujúci náboženských učencov - Radu islamskej ideológie -, ktorý v sporných situáciách poskytuje konzultácie aj vláde.

DPA pripomína, že spoločnosť v Pakistane je pomerne konzervatívna a činy odporujúce učeniu islamu sa často stretávajú s nesúhlasom. Táto situácia a strach pred reakciou konzervatívnej väčšiny často odrádza jednotlivcov aj od aktivít, ktoré by pritom boli na prospech časti obyvateľstva.

Správa o otvorení banky ľudského mlieka vyvolala na sociálnych sieťach v Pakistane búrlivú diskusiu. Kým náboženská komunita tvrdila, že takáto banka je proti princípom islamského práva šaría, a preto je zakázaná (harám), druhá strana túto iniciatívu plne podporila.

Prvá banka materského mlieka v Pakistane bola otvorená v rámci spolupráce s Detským fondom OSN (UNICEF), doplnila DPA.

01 - Modified: 2024-09-12 09:21:01 - Feat.: - Title: Pri útoku Talibanu na očkovací tím v Pakistane zahynuli dvaja ľudia 02 - Modified: 2024-09-12 06:48:27 - Feat.: - Title: Americký súd obvinil Pakistanca, ktorý chcel útokmi v Spojených štátoch pomstiť smrť iránskeho generála 03 - Modified: 2024-09-10 12:44:00 - Feat.: - Title: Irán plánuje za pol roka deportovať dva milióny osôb bez povolenia na pobyt 04 - Modified: 2024-09-07 05:54:12 - Feat.: - Title: V Kanade zadržali Pakistanca, ktorý plánoval teroristický útok na židov v New Yorku 05 - Modified: 2024-09-03 08:19:18 - Feat.: - Title: Monzúnové dažde a záplavy zabili v Indii 33 ľudí a päť detí v Pakistane
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 07:57