StoryEditor

Rusko si po vyhostení diplomatov začalo kupovať špiónov, v Nemecku robí nábor

18.06.2024, 16:58
Autor:
TASRTASR

Rusko si čoraz častejšie volí cestu vydierania a podplácania Nemcov, aby si tak zaistilo ich špionážne služby. Túto zmenu urýchlilo vyhostenie viac ako 600 ruských diplomatov z európskych krajín, uvádza Spolkový úrad na ochranu ústavy (BFV).

"Rusko sa intenzívne snaží vykompenzovať stratu svojich agentov v Nemecku," uviedol šéf BFV Thomas Haldenwang počas tlačovej konferencie.

Ruské spravodajské služby investovali podľa BFV veľké množstvo financií do náboru špiónov v Nemecku aj napriek tomu, že sa Západ snaží obmedziť ich vplyv od začiatku invázie na Ukrajine vo februári 2022. 

Dvoch nemeckých občanov obvinili úrady z vlastizrady už počas augusta 2023. Za svoje služby dostali odhadom približne 400-tisíc eur.

"Tieto sumy ukazujú, že ruské spravodajské služby majú enormné finančné zdroje, prostredníctvom ktorých dokážu dosiahnuť svoje ciele," uvádza správa BFV.

Najčastejšie sa zameriavajú na Nemcov, ktorí žijú v Rusku alebo ľudí, ktorí pravidelne cestujú do Nemecka  vrátane diplomatov. 

Za vhodné ciele sa tiež považujú aj krajne pravicové nemecké skupiny vrátane organizácie Ríšski občania (Reichsbürger). Niektorí z jej členov sú súdení za prípravu štátneho prevratu a podporu hľadali práve v Rusku.

NATO začiatkom mesiaca potvrdilo svoje obavy z ruskej špionáže a kybernetických útokov a preto žiada prísnejšie opatrenia proti nim.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 11:24