Pride v Kyjeve. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Kyjevom prvýkrát od ruskej invázie prešiel pochod hrdosti LGBT+, boli na ňom aj vojaci

16.06.2024, 18:56
Autor:
ČTKČTK

Niekoľko stoviek Ukrajincov vrátane vojakov sa dnes zhromaždilo v centre Kyjeva na pochode hrdosti homosexuálov a ďalších sexuálnych menšín, ktorý sa v ukrajinskej metropole konal prvýkrát od ruskej invázie a teda začiatku vojny v roku 2022.

Účastníci volali po posilnení práv ľudí v pároch rovnakého pohlavia, skandovali ale aj heslá na podporu obrany pred ruskou agresiou, informujú svetové médiá.

Podľa agentúry AP akcia nemala oslavnú atmosféru manifestácií známych ako "pride" v mierových podmienkach.

Sprevádzal ju silný dážď a tiež prísne bezpečnostné opatrenia súvisiace nielen s vojnou, ale aj s demonštráciou ukrajinských nacionalistov, ktorí si neodpustili homofóbne prejavy.

Na zhromaždenie za práva LGBT+ menšín prišlo asi 500 ľudí, uviedla agentúra AFP.

"Napriek útokom nesmieme váhať a musíme sa prísť ukázať," povedala 27-ročná Dina. Situáciu porovnávala s Ruskom, ktoré vojnu proti Ukrajine vedie od februára 2022. "Som šťastná, že žijem v krajine, kde môžem ísť aj na Gay Pride," povedala.

Ani na Ukrajine však niektorí gayovia a lesby nie sú so svojimi právami úplne spokojní. Aktivisti od štátu požadujú reformu, ktorá by ľuďom v partnerstvách rovnakého pohlavia umožnila rozhodovať o liečbe zranených vojakov a pochovávať vojnové obete, píše AP.

V​​ýzvy prichádzajú v čase, keď v sociálne konzervatívnej ukrajinskej spoločnosti podľa niektorých pozorovateľov pohľad na vec mení práve služba ľudí z týchto menšín v ozbrojených silách.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 23:39