StoryEditor

Talianskeho opozičného poslanca po bitke odviezli z parlamentu na vozíku

13.06.2024, 07:00
Autor:
TASRTASR

Predseda dolnej komory parlamentu prisľúbil prešetrenie incidentu. Bezprostredne nebolo jasné, či Donnov pád spôsobili údery päsťou a kopance.

Talianskeho opozičného poslanca v stredu po bitke v dolnej komore talianskeho parlamentu odviezli z budovy na vozíku, informuje agentúra DPA.

Leonardo Donno z populistickej strany Hnutie piatich hviezd (M5S) spadol na zem po tom, ako v dolnej komore talianskeho parlamentu vypukla šarvátka. Parlament v tom čase rokoval o návrhu zákona o differencovanej autonómii, ktorý predložila ultrapravicová strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej. Návrh v prípade schválenia prisúdi talianskym krajom viac autonómnych právomocí. Opozícia s návrhom nesúhlasí a kritizovala ho.

Regióny najmä na juhu Talianska sa obávajú toho, že štát by mohol na kraje presunúť zodpovednosť za dôležité oblastíi ako je školstvo či zdravotníctvo. Prišiel by tým síce o časť príjmov, no v ekonomicky menej rozvinutých regiónoch by to znamenalo zníženie kvality života obyvateľov.

image

„Ukrajinská samovražda“. Intrigy v Kyjeve čoraz viac frustrujú Západ

Počas prvého čítania zákona pred niekoľkými mesiacmi vypukli medzi poslancami v hornej komore talianskeho parlamentu slovné prestrelky.

Teraz počas druhého čítania zákona v dolnej komore opoziční poslanci rozvinuli taliansku zástavu a spievali štátnu hymnu.

Video z parlamentu zachytáva Donna pri pokuse odovzdať vlajku talianskemu ministrovi regionálneho rozvoja a autonómie Robertovi Calderolimu. Parlamentní zriadenci sa mu v tom snažili zabrániť, následne k Donnovi pristúpilo niekoľko vládnych poslancov a vypukla šarvátka.

Predseda dolnej komory parlamentu prisľúbil prešetrenie incidentu. Bezprostredne nebolo jasné, či Donnov pád spôsobili údery päsťou a kopance. Neskôr pre televíznu stanicu La7 vyhlásil, že čaká na kontrolu v nemocnici. Pád podľa jeho slov bol príčinou pádu silný úder do hrudnej kosti, po ktorom nemohol dýchať.

Strana M5S incident na sociálnych sieťach odsúdila ako vážny a hanebný a žiadala prísne a okamžité opatrenia.

01 - Modified: 2024-07-03 18:17:06 - Feat.: - Title: Talianske úrady zadržali záchrannú loď, ktorú financuje umelec Banksy 02 - Modified: 2024-07-03 15:56:40 - Feat.: - Title: V Bielorusku sa na slobodu dostal opozičný politik. Lukašenkov režim prepúšťal niektorých politických väzňov 03 - Modified: 2024-07-02 12:02:37 - Feat.: - Title: Meloniová vidí smerovanie talianskej ekonomiky pozitívne a optimisticky 04 - Modified: 2024-07-01 13:38:41 - Feat.: - Title: Opozícia podala podnet na Ústavný súd. Pellegrini zlyhal už v prvom teste, kritizuje hlavu štátu Šimečka 05 - Modified: 2024-07-01 11:11:27 - Feat.: - Title: K frakcii založenej Orbánom a Babišom sa tlačí aj taliansky postrach migrantov, bola by to rana pre Meloniovú
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
03. júl 2024 21:59