StoryEditor

Dvaja poľskí vojaci utrpeli poranenia na tvári, zaútočili na nich migranti pri hraniciach s Bieloruskom

31.05.2024, 13:03
Autor:
ČTKČTK

Agresívni migranti mali pri sebe nebezpečné predmety a nástroje, ktoré hádzali po poľských vojakoch.

Dvaja poľskí vojaci strážiaci hranicu s Bieloruskom v stredu utrpeli zranenia, keď na nich zaútočili ľudia z druhej strany hranice, uviedla dnes poľská pohraničná stráž podľa agentúry PAP. Vojaci museli byť po útoku migrantov prevezení do nemocnice.

"Agresívni cudzinci nachádzajúci sa za hraničnou bariérou niekoľkokrát zaútočili na členov poľských bezpečnostných zložiek," povedal Michal Bura z podleského oddelenia poľskej pohraničnej stráže.

Migranti mali pri sebe nebezpečné predmety a nástroje, ktoré hádzali po poľských vojakoch, uviedol Bura. Dvaja z nich utrpeli poranenia na tvári a boli prevezení na chirurgiu. Ešte v stredu ich z nemocice prepustili.

Poľský premiér Donald Tusk v stredu oznámil, že jeho vláda začiatkom budúceho týždňa rozhodne o opätovnom uzavretí niektorých miest v oblasti okolo hranice s Bieloruskom.

Tento krok chce urobiť v reakcii na prípad, keď migrant pokúšajúci sa prejsť z Bieloruska do Poľska pobodal poľského vojaka. Do nárazníkovej zóny potom nebudú mať vstup ľudia, ktorí na to nebudú mať zvláštne povolenie.

image

Počet nelegálnych migrantov stúpa. Poľsko zavedie 200-metrové nárazníkové pásmo na hraniciach s Bieloruskom

Oblasť pri hranici s Bieloruskom uzavrela v roku 2021 predchádzajúca vláda pod vedením teraz opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) na začiatku migračnej krízy. Opatrenia zrušili nasledujúci rok po tom, čo na hranici vznikla nová bariéra.

Poľsko, ale aj Litva a Lotyšsko už niekoľko rokov obviňujú Bielorusko, že ľudí z krízových oblastí zneužíva ako zbrane v hybridnej vojne proti Európskej únii.

Migračná kríza na poľsko-bieloruskej hranici vrcholila od leta do zimy 2021, keď sa na bieloruskej strane hranice nahromadili tisíce ľudí, ktorí sa často násilím a za prispenia bieloruských pohraničníkov snažili dostať na poľské územie.

Bielorusko je blízkym spojencom Ruska, ktorého vzťahy so Západom sú najhoršie od konca studenej vojny.

Poľský minister vnútra Tomasz Siemoniak nedávno upozornil, že sa dá očakávať zosilnený tlak na poľskú hranicu, pretože podľa spravodajských služieb sú na niekoľkých miestach v Rusku zhromaždené veľké skupiny migrantov. Poľsko posilňuje ochranu hranice s Bieloruskom aj ruskou Kaliningradskou oblasťou.

01 - Modified: 2024-09-19 09:57:03 - Feat.: - Title: Dedinčania bojovali proti nemŕtvym, aby nepovstali z hrobov. Za démonov považovali ženy, ktoré sa nevydali či mali narušený menštruačný cyklus 02 - Modified: 2024-09-19 04:53:48 - Feat.: - Title: Trump sa v nedeľu stretne s Dudom, chce si tým získať poľsko-amerických voličov 03 - Modified: 2024-09-17 20:33:00 - Feat.: - Title: Škody spôsobené povodňami dosiahnu výšku niekoľkých miliárd zlotých, hlási Tusk 04 - Modified: 2024-09-17 15:50:06 - Feat.: - Title: Salvini sľubuje, že zostane vo funkcii, aj keď ho odsúdia. Očakáva však oslobodzujúci verdikt 05 - Modified: 2024-09-17 13:14:47 - Feat.: - Title: Poľsko sa obáva väčšieho počtu obetí. Tusk hovorí o dramatickej situácii s rabovaním
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. september 2024 22:40