StoryEditor

Štáty na juhu Afriky sa obávajú, že kvôli suchu prídu o ďalšie slony

31.05.2024, 07:12
Autor:
ČTKČTK

Zimbabwe za minulý rok prišlo o 160 slonov v národnom parku Hwange, vyplýva z údajov zimbabwianskeho úradu pre ochranu prírody. V susednej Botswane vlani kvôli suchu uhynulo až 300 slonov.

Päť krajín v južnej časti Afriky, kde žije najväčšia populácia slonov na svete, sa obáva, že v nasledujúcich mesiacoch tam uhyne veľké množstvo týchto zvierat. V dôsledku veľkého sucha sa totiž zmenšujú zdroje potravy a vody, uviedla agentúra Reuters.

Tento región zažil v období dažďov na prelome minulého a tohto roka dlhšie obdobie sucha a horúčav, čo vedci pripisujú javu El Niňo. Fenomén dočasne ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete. Jav podľa vedcov zhoršil dopady klimatických zmien, sucho ovplyvnilo zásoby vody a potravín pre ľudí aj hospodárske a voľne žijúce zvieratá.

Zimbabwe za minulý rok prišlo o 160 slonov v národnom parku Hwange, vyplýva z údajov zimbabwianskeho úradu pre ochranu prírody. V susednej Botswane vlani kvôli suchu uhynulo až 300 slonov. Taktiež ďalšie krajiny ako Zambie potvrdili úhyn týchto zvierat vo svojich národných parkoch, pričom zambijský minister životného prostredia Rodney Sikumba označil sucho za zničujúce.

Zástupcovia piatich krajín tvoriacich chránenú oblasť KAZA (Kavango-zambezi) - Angola, Zimbabwe, Zambie, Botswana a Namibie - sa zišli v zambijskom Livingstene, aby diskutovali o trvalo udržateľnom hospodárení s divokou prírodou. V oblasti žije spolu asi 227.000 slonov.

"Sucho má nepriaznivý vplyv a môžete si všimnúť, že väčšina napajediel v parkoch v oblasti KAZA vysychá," povedal Sikumba agentúre Reuters na okraj konferencie. "Pri nedostatku vody a potravy uvidíte mršiny rozsiate po parkoch," dodal.

Úrad pre správu zimbabwianskych parkov a divokej prírody (Zimparks) uviedol, že zo štátneho fondu pre riešenie katastrof dostal tri milióny dolárov na posilnenie zásobovania vodou v národných parkoch, ale jeho generálny riaditeľ Fulton Mangwanya povedal, že to na záchranu divokej prírody nestačí.

"Máme viac ako 150 solárnych čerpadiel. Ani to však nezabráni úhynu slonov, keď udrie veľké sucho. Sme na sucho pripravení, ale niektorým situáciám sa vyhnúť nedá, "povedal Mangwanya.

Delegáti na konferencii uviedli, že zmeny klímy zhoršili strety medzi divokou zverou a ľuďmi, pretože slony zasahujú do ľudských obydlí pri hľadaní potravy a vody. V minulom roku prišlo Zimbabwe v dôsledku útokov slonov o život 50 ľudí.

01 - Modified: 2024-09-25 20:45:35 - Feat.: - Title: Európska únia sa v Afrike nedostatočne sústreďuje na príčiny migrácie a nestability, tvrdia audítori 02 - Modified: 2024-09-05 05:09:29 - Feat.: - Title: Africko-čínsky summit: Si navrhuje strategické partnerstvo, Guterres chce naprávať historické nespravodlivosti 03 - Modified: 2024-09-03 14:00:45 - Feat.: - Title: Boj proti epidémii opičích kiahní: Európska únia poskytla odborníkov a pomoc Afrike 04 - Modified: 2024-08-30 15:36:04 - Feat.: - Title: Mladý dánsky korunný princ odchádza objavovať Afriku. Chce získať prehľad o ochrane prírody 05 - Modified: 2024-08-26 12:43:09 - Feat.: - Title: Wagnerovci už nemajú na Ukrajine svojich vojakov. Pôsobíme len v Afrike a v Bielorusku, tvrdia
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 00:47