StoryEditor

Novela SNS berie občanom právo na informácie, tvrdí opozícia a mimovládky

28.05.2024, 13:19
Autor:
TASRTASR

Novelou sa výrazne skomplikuje prístup k informáciám, a to aj na regionálnej úrovni. Opozícia poukázala na Ústavu, ktorá garantuje občanom právo na informácie.

Novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám z dielne koaličnej SNS berie občanom ústavou garantované právo na informácie.

Upozornili na to viaceré mimovládne organizácie aj opoziční zákonodarcovia. Poslanci Národnej rady z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí ju navrhnú v parlamente stiahnuť, nevylúčili ani podanie na Ústavný súd SR.

"Vláda berie občanom ústavné právo na informácie o tom, ako šafári s ich peniazmi. Vládna koalícia chce spoplatniť prakticky akúkoľvek žiadosť o informácie, čo znamená, že väčšina občanov sa radšej nič pýtať nebude. Zákon, ktorí predložili poslanci SNS do parlamentu, vôbec neurčuje hranice poplatku, ani nehovorí o tom, aká je primeraná výška poplatku za žiadosť o informácie," uviedla poslankyňa z klubu hnutia Slovensko, KÚ, Za ľudí Veronika Remišová.

Upozornila, že novelou sa výrazne skomplikuje prístup k informáciám, a to aj na regionálnej úrovni. Poukázala na Ústavu, ktorá garantuje občanom právo na informácie. "Pokladáme za protiústavné, ak si chce štátny aparát pýtať peniaze za niečo, čo občanovi zaručuje ústava," dodala.

O porušení práv ľudí hovoria aj organizácie Ekofórum, Klimatická koalícia, Slovenský ochranársky snem a Špirála. Upozornili, že výsledkom zmien bude porušenie práv na informácie, čo je ďalším zásahom proti demokratickým princípom garantovaným v ústave.

Problém nevidia v samotnom spoplatnení. Podotkli však, že novela zavádza svojvôľu v tom, za ktoré informácie by musel občan platiť a rovnako v možnosti stanoviť výšku sumy za požadovanú informáciu. Chýba im aj možnosť odvolať sa.

"Základným pravidlom je, že čo nie je tajné, je verejné. Toto je protiústavný, nedemokratický a antisociálny krok. Ľudia majú na informácie o tom, čo robí štát za ich dane, ústavné právo. Po tejto novele bude každý človek musieť zvažovať, či si poskytnutie informácie môže dovoliť zaplatiť, a to v podstate druhýkrát. Úradom dáva priestor nielen zamlčovať informácie, ale v konečnom dôsledku aj na korupciu, protizákonné konanie a zneužívanie moci," vyhlásil zástupca Ekofóra Marcel Zajac.

"Štát a verejné organizácie sú platené z daní občanov. Na požiadanie im majú poskytovať informácie o svojej činnosti. Toto garantuje zákon o slobodnom prístupe k informáciám," uviedla iniciatíva My sme les. Predloženie novely považuje za ďalší krok k obmedzeniu kontroly občanov nad tým, čo robí štát.

Po prijatí návrhu by mohla iniciatíva platiť úradom za žiadosť o sprístupnenie informácií o ťažbe dreva v chránených územiach či vzácnych biotopoch, keďže pri niektorých príslušných úradoch ide o väčšie počty rozhodnutí ročne.

Pripomenula, že aktuálne má štát povinnosť informáciu poskytovať bezodplatne, čo jej umožňuje napríklad preverovať možné chyby pri povoľovaní ťažieb alebo rozpory s európskou legislatívou. "Áno, infožiadosti od niektorých subjektov zahlcujú úrady, ale máme za to, že toto sa dá riešiť administratívne inak ako poplatkami," podotkla.

Poslanci za SNS predložili novelu zákona o slobodnom prístupe k informáciám, podľa ktorej by sa mohlo spoplatniť sprístupňovanie informácií. Hovoria o zavedení mechanizmu, ktorý by umožnil povinným osobám efektívnejšie riadiť proces poskytovania informácií a zabezpečiť úhradu nákladov spojených s rozsiahlym vyhľadávaním a sprístupňovaním informácií.

 

01 - Modified: 2024-06-29 20:32:02 - Feat.: - Title: Vládna strana v Mongolsku tesne obhájila väčšinu v parlamente, pred opozíciou má len tesný náskok 02 - Modified: 2024-06-28 15:17:24 - Feat.: - Title: Danko odmieta ovládnutie fungovania Audiovizuálneho fondu stranou SNS. Chceme len podporiť priemysel, vraví 03 - Modified: 2024-06-27 17:11:34 - Feat.: - Title: Novým podpredsedom parlamentu bude Tibor Gašpar, zvolili ho v tajnom hlasovaní 04 - Modified: 2024-06-27 19:29:05 - Feat.: - Title: Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú. Návrhy podporilo 76 poslancov 05 - Modified: 2024-06-27 10:16:33 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli novelu o osvedčovaní listín úradmi a obcami
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
30. jún 2024 14:33