StoryEditor

Bezpečnostná rada OSN po izraelskom nálete v Rafahu zvoláva mimoriadne zasadnutie

28.05.2024, 07:39
Autor:
TASRTASR

Schôdzka za zatvorenými dverami, o ktorú požiadalo Alžírsko, sa uskutoční v utorok o 21.00 h nášho času.

Bezpečnostná rada OSN zvolala na utorok mimoriadne zasadnutie v súvislosti s izraelským náletom na utečenecký tábor v meste Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorý si podľa tamojších úradov vyžiadal najmenej 45 obetí. S odvolaním sa na nemenovaných diplomatov o tom v noci na utorok informovala agentúra AFP.

Schôdzka za zatvorenými dverami, o ktorú požiadalo Alžírsko ako nestály člen Bezpečnostnej rady OSN, sa podľa citovaných zdrojov uskutoční v utorok o 21.00 h nášho času.

K náletu izraelskej armády došlo v nedeľu v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu, kde sa ukrývali tisíce ľudí. Mnohí z nich tam utiekli z východných oblastí mesta, kde izraelské sily pred viac ako dvoma týždňami začali pozemnú ofenzívu.

image

Borrell odsudzuje izraelské útoky. Som zdesený správami prichádzajúcimi z Rafahu, tvrdí

Ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve po útoku hlásilo najmenej 45 mŕtvych, najmä žien a detí, a desiatky zranených, ktorí utrpeli ťažké popáleniny, zlomeniny a zranenia spôsobené črepinami.

Izraelský úder nasledoval len niekoľko hodín po tom, čo ozbrojené krídlo militantného hnutia Hamas odpálilo na Tel Aviv rakety prvýkrát po niekoľkých mesiacoch. V meste sa rozozvučali sirény, podľa izraelských médií utrpeli dve osoby ľahké zranenia.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nálet na Rafah označil za tragickú nehodu. Vláda podľa neho incident vyšetruje a vyvodí závery. Vlastné vyšetrovanie civilných obetí vedie aj izraelská armáda, podľa ktorej však pri útoku zahynuli dvaja vysokopostavený velitelia Hamasu.

Izraelská armáda tvrdí, že útok bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva, s použitím presnej munície a na základe presných spravodajských informácií".

image

Počet obetí izraelského útoku na utečenecký tábor v Rafahu stúpol na 45, stovky ľudí utrpeli zranenia

V súvislosti s náletom si Izrael vyslúžil kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva, odsúdila ho EÚ či OSN. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell označil útok za "hrozný".

Podľa jeho slov je zároveň dôkazom toho, že "v Gaze nie je nijaké bezpečné miesto". Generálny tajomník OSN António Guterres zase vyzval, aby sa táto "hrôza" v palestínskom Pásme Gazy skončila.

Borrell zároveň naliehal na Izrael, aby rešpektoval rozhodnutie najvyššie súdu OSN - Medzinárodného súdneho dvora (MSD) -, ktorý mu nariadil okamžite ukončiť vojenskú operáciu v Rafahu.

 

 

01 - Modified: 2024-07-06 19:23:55 - Feat.: - Title: Izraelský nálet zasiahol utečenecký tábor Nusajrát, hlásia 16 obetí 02 - Modified: 2024-07-06 15:27:33 - Feat.: - Title: Hamas prijal americký návrh na ďalšie rokovania o prímerí, v Gaze pokračujú boje 03 - Modified: 2024-07-05 17:55:50 - Feat.: - Title: Európska únia je znepokojená evakuáciou civilistov z oblasti Chán Júnis nariadenou Izraelom 04 - Modified: 2024-07-04 21:00:02 - Feat.: - Title: USA podľa zdroja vnímajú prelom v rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom, niektoré otázky pretrvávajú 05 - Modified: 2024-07-04 19:42:28 - Feat.: - Title: Izrael vyšle delegáciu na rokovania s Hamasom o prepustení rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
08. júl 2024 07:44