StoryEditor

Súd v Paríži odsúdil troch sýrskych funkcionárov na doživotie za vojnové zločiny

24.05.2024, 20:53
Autor:
ČTKČTK

Trojica je vinná z podielu na zmiznutí a následnej smrti otca a syna, ktorí mali francúzske a sýrske občianstvo a boli v roku 2013 zatknutí v Damasku.

Súd v Paríži dnes odsúdil troch vysokopostavených predstaviteľov sýrskeho režimu na doživotné tresty za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

Muži boli súdení v neprítomnosti. Medzinárodný zatykač, ktorý je na nich vydaný, zostáva podľa rozhodnutia súdu naďalej v platnosti, napísala agentúra AFP. Podľa nej išlo o prvý francúzsky súdny proces, ktorý sa týka zločinov režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Trojica je konkrétne vinná z podielu na zmiznutí a následnej smrti otca a syna, ktorí mali francúzske a sýrske občianstvo a boli v roku 2013 zatknutí v Damasku. Ich zmiznutie začali úrady prešetrovať o dva roky neskôr v rámci vyšetrovania možných vojnových zločinov v Sýrii, kde prepukla občianska vojna.

Vlečúci sa prípad sa týka zmiznutia a smrti Mazena Dabbagha a jeho syna Patrika, ktorých zatkli agenti spravodajskej služby sýrskeho letectva v novembri 2013. Neskôr zomreli vo väzbe.

Jedným z odsúdených činovníkov je Alí Mamlouk, ktorý stále pôsobí v sýrskom bezpečnostnom aparáte ako Asadov bezpečnostný poradca. Čelia obvineniu z únosu dvojice a mučenia.

Ďalšími dvoma odsúdenými sú Džamil Hasan a Abdal Salám Mahmúd, bývalý riaditeľ a bývalý šéf vyšetrovania spravodajskej jednotky vzdušných síl.

Sýrska vláda, Asad a spojenec režimu Rusko odmietajú všetky obvinenia z hromadného zabíjania a mučenia vo vojne, ktorá si podľa OSN vyžiadala stovky tisíc obetí na životoch.

Podľa Mazína Darviša, šéfa Sýrskeho centra pre médiá a slobodu vyjadrovania, ide o prvý súd so stále aktívnym predstaviteľom sýrskeho režimu. Podľa neho to má význam pre všetkých Sýrčanov, pretože sa prípad týka "svojvoľného zadržiavania, mučenia a mimosúdneho zabíjania", čo je podľa neho systematické správanie režimu.

V samotnej Sýrii neexistujú snahy o stíhanie členov sýrskej vlády. Podľa kritikov miestne súdy slúžia záujmom prezidenta, upozornil Reuters. Sýrski predstavitelia sa nezodpovedajú ani pred medzinárodnými tribunálmi, pretože Sýria nie je členom Medzinárodného trestného súdu (ICC). Medzinárodný súdny dvor však Sýrii nariadil, aby zastavila mučenie.

01 - Modified: 2024-09-19 20:22:49 - Feat.: - Title: Francúzsky premiér predstavil Macronovi zloženie nového kabinetu, viac ako dva mesiace po voľbách 02 - Modified: 2024-09-19 18:30:56 - Feat.: - Title: Grécko začne s Francúzskom rokovať o nákupe štvrtej fregaty, krajina sa zotavuje z dlhovej krízy 03 - Modified: 2024-09-19 18:24:50 - Feat.: - Title: Macron telefonoval libanonským lídrom, vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov 04 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 05 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 15:14