StoryEditor

Ozbrojenci v metropole Haiti zabili troch ľudí vrátane dvoch amerických misionárov

24.05.2024, 20:46
Autor:
ČTKČTK

Dve obete z USA boli identifikované ako manželia Natalie a Davy Lloydovi, ktorí boli súčasťou projektu Missions in Haiti sídliaceho v štáte Oklahoma.

Zločinecká skupina v hlavnom meste Haiti zabila v noci na dnes dvoch amerických misionárov a ďalšieho človeka, informujú americké médiá s odvolaním sa na políciu a blízke obete. Incident prišiel v čase prípravy medzinárodnej misie, ktorá má pomôcť obnoviť poriadok v metropole kontrolovanej z väčšej časti kriminálnymi gangmi. Biely dom v reakcii na smrť Američanov vyzval na rýchle nasadenie zahraničných jednotiek.

Dve obete z USA boli identifikované ako manželia Natalie a Davy Lloydovi, ktorí boli súčasťou projektu Missions in Haiti sídliaceho v štáte Oklahoma. Organizácia, ktorú založili rodičia zabitého muža, na svojej facebookovej stránke uviedla, že mladý pár vo štvrtok večer prepadla pred kostolom skupina útočníkov v troch autách. Misionára najskôr okradli a asi o tri hodiny neskôr zastrelili, cituje z vyhlásenia televízie CNN.

"Moje srdce je zlomené na tisíc kúskov," uviedol zase otec zabitej ženy Ben Baker, ktorý je členom parlamentu štátu Missouri. "Dnes večer boli prepadnutí gangy a obaja boli zabití. Spoločne išli do neba," povedal o svojej dcére a jej manželovi.

Predstaviteľ haitských policajných odborov oznámil agentúre AP, že útok sa stal na severe Port-au-prince a že pri ňom zomrela ešte ďalšia osoba. Jej totožnosť nie je známa.

Väčšina hlavného mesta Haiti je pod kontrolou gangov, zatiaľ čo v jednej z najchudobnejších krajín na svete pokračuje hlboká politická a ekonomická kríza. Situácia v karibskom štáte s 11 miliónmi obyvateľov je extrémne nestabilná od vraždy niekdajšieho prezidenta Jovenela Moïseho v roku 2021, tento rok vo februári potom prišiel ďalší zlom, keď sa gangy zmocnili policajných staníc a vypustili tisíce ľudí z haitských väzníc.

Zahraniční lídri už niekoľko mesiacov rokujú o pláne vyslať do krajiny až 2500 policajtov, ktorých úlohou by bolo postaviť sa gangom. Do čela iniciatívy sa vlani v júli postavila Keňa, ktorá pre misiu vyčlenila 1000 policajtov, žiadni však zatiaľ na Haiti nedorazili. Kedy sa medzinárodná misia začne, nie je v tejto chvíli jasné.

Biely dom dnes uviedol, že americký prezident Joe Biden si želá "rýchle nasadenie" zahraničných posíl, informovala agentúra AFP. Hovorca podľa nej vyjadril sústrasť rodinám dvoch misionárov a uviedol, že so začatím bezpečnostnej misie už nemožno ďalej otáľať.

01 - Modified: 2024-06-29 16:16:34 - Feat.: - Title: Dočasný haitský premiér Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, jeho krajinu ničia gangy 02 - Modified: 2024-06-11 21:12:35 - Feat.: - Title: Na Haiti vznikla nová vláda, jej úlohou je nastoliť bezpečnosť a stabilitu 03 - Modified: 2024-06-08 13:00:40 - Feat.: - Title: UNICEF žiada o medzinárodnú pomoc pre Haiti v období hurikánov 04 - Modified: 2024-05-29 05:46:00 - Feat.: - Title: Prechodná rada na Haiti schválila za dočasného premiéra Garryho Conilleho 05 - Modified: 2024-05-23 20:36:12 - Feat.: - Title: Odlet kenských policajtov na Haiti sa oneskorí, Ruto v USA záväzok potvrdil. Majú ukončiť násilie gangov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
04. júl 2024 12:17