StoryEditor

Borrell vyzval Izrael, aby pre zatykač na Netanjahua nezastrašoval sudcov

24.05.2024, 14:13
Autor:
TASRTASR

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu požiadal o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov hnutia Hamas.

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vyzval v piatok Izrael, aby "nezastrašoval a nevyhrážal sa" sudcom Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu po tom, ako hlavný prokurátor súdu Imran Khan požiadal o vydanie medzinárodných zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Informuje o tom agentúra AFP.

"Žiadam každého, počnúc izraelskou vládou, ale aj isté európske vlády, aby nezastrašovali sudcov a nevyhrážali sa im," povedal Borrell počas rozhovoru pre španielsku verejnoprávnu televíziu TVE. Zároveň vyzval na "rešpektovanie Medzinárodného trestného súdu", píše AFP.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan v pondelok oznámil, že požiadal súd o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta, ale aj na vodcov palestínskeho militantného hnutia Hamas - Jahjá Sinwára, Muhammada Dajfa a Ismáíla Haníju.

Khan argumentoval tým, že sú dôvody domnievať sa, že všetci menovaní nesú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v súvislosti s aktuálne prebiehajúcim konfliktom v Pásme Gazy.

Izrael v utorok vyzval "národy civilizovaného sveta", aby vystúpili proti žiadosti hlavného prokurátora ICC a deklarovali, že by takéto zatykače v prípade ich vydania nerešpektovali.

Český premiér Petr Fiala označil zatykač na Netanjahua a Galanta spoločne s vodcami Hamasu za "desivý a absolútne neprijateľný". Šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás medzičasom vyhlásil, že v Maďarsku by bol takýto zatykač nevykonateľný.

Khan špecifikoval, že Netanjahu a Galant by mali byť obvinení z vyhladzovania a vyvolávania hladomoru ako spôsobu vedenia vojny vrátane odmietnutia dodávok humanitárnej pomoci a úmyselného zamerania sa na civilistov v konflikte.

Trojica vodcov Hamasu by podľa Khana mala byť obvinená z vyhladzovania, vraždy, brania rukojemníkov, znásilnenia a sexuálneho napadnutia vo väzbe.

01 - Modified: 2024-10-05 14:54:35 - Feat.: - Title: Treba hľadať politické riešenia. Macron vyzval na zastavenie dodávok zbraní pre Izrael 02 - Modified: 2024-10-05 14:26:04 - Feat.: - Title: Izrael pripravuje podľa agentúry AFP odvetu na Irán. Má byť "významná" 03 - Modified: 2024-10-05 14:12:42 - Feat.: - Title: Rakety Hizballáhu zasiahli obytné domy na severe Izraela, hlásia troch zranených 04 - Modified: 2024-10-05 12:14:07 - Feat.: - Title: Teherán musí niesť následky. Izrael nezaručil Spojeným štátom, že nezaútočí na iránske jadrové zariadenia 05 - Modified: 2024-10-05 10:12:50 - Feat.: - Title: Zasiahli sme bojovníkov Hizballáhu v mešite v Libanone, tvrdí izraelská armáda
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
05. október 2024 17:31