StoryEditor

Bratov v USA zatkli za krádež kryptomeny v hodnote 25 miliónov dolárov

16.05.2024, 22:22
Autor:
ČTKČTK

Dvadsaťštyriročný Anton Peraire-Bueno a dvadsaťosemročný James Peraire-Bueno sa podľa amerického ministerstva spravodlivosti dopustili prvej takejto lúpeže svojho druhu.

V Spojených štátoch zatkli dvoch bratov pre podozrenie z krádeže 25 miliónov dolárov v kryptomienkách a to za iba 12 sekúnd. Obaja podľa obžaloby, ktorá ich viní z prepracovaného on-line podvodu a prania špinavých peňazí, študovali matematiku a informatiku na jednej z najprestížnejších amerických univerzít, Massachusettskom technologickom inštitúte. V prípade odsúdenia im hrozí mnohoročné väzenie. Informujú o tom americké médiá.

Dvadsaťštyriročný Anton Peraire-Bueno a dvadsaťosemročný James Peraire-Bueno sa podľa amerického ministerstva spravodlivosti dopustili prvej takejto lúpeže svojho druhu. Podľa prokuratúry dvojica podvod vykonala v apríli minulého roku.

"Bratia Peraire-Buenovej ukradli 25 miliónov dolárov v kryptomenológii ethereum prostredníctvom technologicky sofistikovaného plánu, ktorý spriadali niekoľko mesiacov a vykonali v priebehu niekoľkých sekúnd," uviedla námestníčka ministra spravodlivosti Lisa Monacová.

Prokurátori muža obvinili z toho, že v apríli 2023 podvodne získali prístup k prebiehajúcim kryptomienkovým transakciám v blockchaine etherea a následne získané prostriedky presmerovali. Blockchain je decentralizovaná databáza, ktorá zabezpečuje transakcie s príslušnou kryptomenou. Pri rozkrývaní "prvého podvodu svojho druhu a prania špinavých peňazí" podľa námestníčky zohrali kľúčovú úlohu agenti federálneho berného úradu IRS.

Prokurátori tvrdia, že bratia využívali vysoko špecializované zručnosti, ktoré sa naučili na "jednej z najprestížnejších univerzít na svete", ako aj "svoje odborné znalosti v oblasti obchodovania s kryptomeny", aby sa nabúrali do procesu overovania transakcií etherea.

Podľa obžaloby študovali matematiku a informatiku a podľa denníka The Washington Post potvrdil Massachusettský technologický inštitút, že Anton Peraire-Bueno získal bakalársky titul v odbore informatika a inžinierstvo vo februári 2024, zatiaľ čo James Peraire-Bueno v odbore matematika a informatika a v odbore letecké a kozmické inžinierstvo v júni 2019, a magisterský titul v odbore letectvo a kozmonautika v júni 2021

Keď boli konfrontovaní zástupcom platformy Ethereum, bratia podľa úradov odmietli finančné prostriedky vrátiť a podnikli kroky, aby ich skryli. Prokurátori poznamenávajú, že je to vôbec prvýkrát, čo je takáto forma podvodu predmetom trestného obvinenia.

Bratia boli podľa WP zatknutí v utorok. Obaja sú obžalovaní zo sprisahania za účelom spáchania podvodu, z podvodu a zo sprisahania za účelom prania špinavých peňazí. V prípade odsúdenia im hrozí maximálny trest až 20 rokov odňatia slobody za každý bod obžaloby.

01 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo európska ekonomika výrazne zaostáva za hlavnými svetovými konkurentmi 02 - Modified: 2024-09-19 20:37:06 - Feat.: - Title: Akciové indexy v USA dnes vystúpili na rekordy, darilo sa technológiám 03 - Modified: 2024-09-19 20:14:30 - Feat.: - Title: Stoltenberg varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom, chce aby Kyjev vyjednával z "pozície sily" 04 - Modified: 2024-09-19 17:43:53 - Feat.: - Title: Hlavná americká odborová organizácia odmietla podporiť Harrisovú aj Trumpa. Prvýkrát od roku 1996 05 - Modified: 2024-09-19 17:00:00 - Feat.: - Title: Problém pre Harrisovú. Demokrati prišli o odborárov, prvýkrát za desiatky rokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 01:33