StoryEditor

Trump môže byť žalovaný za podnecovanie k útoku na Kapitol, potvrdil odvolací súd

01.12.2023, 20:58
Autor:
ČTKČTK

Federálny odvolací súd dnes dal zelenú občianskoprávnym procesom, v ktorých je americký exprezident Donald Trump žalovaný za podiel na násilnostiach v sídle Kongresu 6. januára 2021.

Trojica sudcov odmietla argument Trumpovho tímu, že exprezident za svoje činy nemôže byť hnaný na zodpovednosť, pretože sa na ne automaticky vzťahuje "prezidentská imunita". Informujú o tom americké médiá.

Kvôli nepokojom, pri ktorých dav Trumpových priaznivcov narušil schôdzu Kongresu k výsledkom prezidentských volieb, Trumpa zažalovalo niekoľko ľudí vrátane dvoch príslušníkov policajnej jednotky strážiacej Kapitol.

Exprezident podľa nich podnecoval ľudí k útoku svojim prejavom, v ktorom tesne pred vypuknutím chaosu burcoval stúpencov a opakoval výmysly o tom, že jeho volebná porážka bola dôsledkom volebných podvodov.

Podľa Trumpovho tímu nemôže byť bývalá hlava štátu za tieto výroky žalovaná, pretože takmer všetky príhovory a činy úradujúceho prezidenta spadajú pod výkon oficiálnych povinností a podliehajú tak imunite.

Tento argument ale už vlani vo februári odmietol prvoinštančný sudca Amit Mehta a trojica členov odvolacieho súdu sa teraz s jeho rozhodnutím stotožnila.

"Nemôžeme toto zdôvodnenie akceptovať," píše sa vo verdikte. "Akokoľvek prezidenti často vykonávajú oficiálne povinnosti, keď hovoria o otázkach verejného záujmu, neplatí to vždy," uvádza odvolací súd.

Agentúra AP podotýka, že Trumpovi právnici sa na imunitu odvolávajú aj v prípade federálnej obžaloby, ktorá exprezidentovi pripisuje nelegálne snahy o zvrátenie výsledkov poslednej prezidentskej voľby.

Sudkyňa Tanya Chutkanová sa zatiaľ k tejto žiadosti o zamietnutie obžaloby nevyjadrila. Proces predstavuje jednu zo štyroch trestných káuz, ktorým Trump čelí, zatiaľ čo vedie kampaň za svoje znovuzvolenie v roku 2024.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 15:32