StoryEditor

V Nemecku sa začal štrajk rušňovodičov, stojí vyše 80 percent diaľkových vlakov

15.11.2023, 22:26
Autor:
ČTKČTK

Utorkové oznámenie štrajku bolo prekvapujúce, pretože Odbory nemeckých rušňovodičov a DB pred týždňom absolvovali prvé kolo vyjednávania o mzdách a na štvrtok a piatok chystali druhé kolo rozhovorov.

Rušňovodič v Nemecku združení v odboroch GDL dnes neskoro večer vstúpili do 20-hodinového výstražného štrajku za vyššie mzdy. Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn uviedla, že sa podarí vypraviť menej ako 20 percent rýchlovlakov ICE a diaľkových spojov. S problémami až do štvrtkového večera musia počítať aj českí cestujúci, pretože vlaky z Prahy do Berlína budú končiť v Drážďanoch, odkiaľ tiež budú do českej metropoly vychádzať.

Kvôli štrajku, ktorý sa začal dnes o 22-tej, nepôjdu popri rýchlikoch ani mnohé regionálne a mestské vlaky. "Zo skúseností z predchádzajúcich štrajkov budú rozsiahle výpadky aj v regionálnych spojoch," povedal dnes novinárom hovorca DB Achim Stauss. "Počítame tiež s tým, že v niektorých regiónoch nepôjdu vôbec žiadne vlaky," poznamenal.

Dráhy podľa Staussa chcú čo najviac navýšiť kapacitu vlakov, ktoré sa podarí vypraviť. "Budeme pridávať vagóny, pokiaľ to bude možné," povedal. Zároveň však varoval, že DB nebudú môcť prepraviť každého cestujúceho.

Dráhy vyzvali verejnosť, aby pokiaľ možno odložila cesty až po štrajk, ktorý sa skončí vo štvrtok o 18:00. Všetky lístky, ktoré boli predané na spoje v čase štrajku, je možné použiť v nasledujúcich dňoch. Zrušená bola aj viazanosť lístkov na konkrétny vlak. Ľudia si tiež môžu bezplatne zmeniť rezerváciu miest, prípadne si nechať vrátiť peniaze.

Utorkové oznámenie štrajku bolo prekvapujúce, pretože Odbory nemeckých rušňovodičov a DB pred týždňom absolvovali prvé kolo vyjednávania o mzdách a na štvrtok a piatok chystali druhé kolo rozhovorov. Šéf odborov Claus Weselsky k potrebe štrajku povedal, že dráhy si ústupky odborárov vyložili ako slabosť. Železničná spoločnosť postup odborov tvrdo kritizovala a štrajk označila za zbytočný. Dráhy tiež odpovedali na štvrtkové a piatkové rokovania s GDL.

Výhrady k štrajku malo aj nemecké združenie cestujúcich PRO BAHN, podľa ktorého poskytli odbory príliš málo času na to, aby sa ľudia mohli na protest pripraviť. Združenie tiež poukázalo na to, že vzájomné spory komplikujú hľadanie dohody.

Odbory požadujú zvýšenie platov o 555 eur mesačne a vyplatenie jednorazovej protiinflačnej prémie vo výške 3000 eur. Sporným bodom je skrátenie pracovného času z 38 na 35 hodín týždenne pre pracovníkov v výmennej prevádzke s plnou náhradou mzdy.

Dráhy s požiadavkami nesúhlasia a navrhujú 11-percentné zvýšenie miezd a jednorazový protiinflačný bonus 2850 eur. Táto prémia by vďaka vládnemu kompenzačnému balíku nepodliehala zdaneniu.

01 - Modified: 2024-10-07 09:35:21 - Feat.: - Title: Autá boli jeho najväčšou celoživotnou vášňou. Ferry Porsche dotiahol otcove sny do ikonickej podoby 02 - Modified: 2024-10-07 08:05:40 - Feat.: - Title: V Drážďanoch začala ďalšia fáza búrania zrúteného mosta, potrvá do konca roka 03 - Modified: 2024-10-06 19:51:29 - Feat.: - Title: Pri propalestínskej demonštrácii v Berlíne sa protestujúci dostali do roztržky s políciou 04 - Modified: 2024-10-06 12:42:00 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva, že domáca ekonomika tento rok klesne 05 - Modified: 2024-10-06 10:44:00 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku obvinil troch tínedžerov z plánovania teroristických útokov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
07. október 2024 12:23