StoryEditor

K výhradám NKÚ v prípade mýta sa pridali aj mimovládky a dopravcovia

06.04.2023, 09:35
Autor:
TASRTASR

Úrad vo svojej aktuálnej správe naznačil, že Národná diaľničná spoločnosť si nesplnila domácu úlohu, keď ani po rokoch nevyriešila základné právne otázky o pokračovaní mýta, upozornili vo štvrtok mimovládne organizácie.

Nadácia Zastavme korupciu, organizácie Slovensko.Digital, Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a Žltý Anjel Asistance 24 sa pridali k odporúčaniu Najvyššieho kontrolného úradu, aby politici zasiahli v prípade mýta.

Úrad vo svojej aktuálnej správe naznačil, že Národná diaľničná spoločnosť si nesplnila domácu úlohu, keď ani po rokoch nevyriešila základné právne otázky o pokračovaní mýta, upozornili vo štvrtok mimovládne organizácie.

"Nová súťaž na mýtny systém sa opakovane predlžuje. Navyše mešká aj takzvaný európsky mýtny systém EETS. Až to vyzerá, že ak by NDS chcela eliminovať možnú náhradu za SkyToll, nesprávala by sa inak," uviedla Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Pokračovanie v starej zmluve môže podľa mimovládnych organizácií znamenať stratu desiatok až stoviek miliónov eur, ktoré by inak mohli ísť do výstavby diaľnic.

"Prípadne by cez nižšie dane, napríklad cestnú daň, mohli podporiť domácich dopravcov. Namiesto toho pôjdu do vrecka súkromnej spoločnosti," upozornil predseda združenia UNAS Stanislav Skala. NKÚ preto odporučil Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti zadať ministerstvu dopravy "povinnosť" do leta jasne opísať, ako má mýto na Slovensku pokračovať.

Organizácie upozornili na riziko, že nevýhodná zmluva pre štát so súkromnou firmou SkyToll sa môže pre nedostatočne rázny postup NDS opäť predĺžiť.

O všetkých problémoch a prieťahoch s mýtom a náhradnými riešeniami vie aj poverený minister dopravy. Mimovládne organizácie preto apelujú aj na povereného premiéra a prezidentku, aby dohliadli na ďalšie manažovanie mýta.

Aktuálne platná zmluva so spoločnosťou SkyToll sa mala skončiť už vlani. Diaľničiari napriek príprave alternatívneho riešenia nakoniec pôvodnú zmluvu predĺžili ešte o tento rok. Mimovládne organizácie tvrdia, že podľa posledných informácií sa však ani avizované nové riešenie mýta úspešne tento rok nerozbehne.

01 - Modified: 2024-04-05 10:54:55 - Feat.: - Title: Napojenie diaľnic v smere Jarovce - Trnava má byť hotové koncom roka, hlásia diaľničiari 02 - Modified: 2024-04-05 07:46:12 - Feat.: - Title: Kontrolný deň ministra Ráža na križovatke diaľníc D1 a D4 03 - Modified: 2024-03-28 09:01:42 - Feat.: - Title: Oprava diaľničného mosta pri Trnave sa začne po Veľkej noci 04 - Modified: 2024-03-27 13:08:45 - Feat.: - Title: Národná diaľničná spoločnosť podpísala zmluvu na výstavbu prvej etapy R1 po Slovenskú Ľupču 05 - Modified: 2024-03-26 10:42:34 - Feat.: - Title: Diaľničiari upozorňujú na vyšší nápor v doprave počas sviatkov, po nich na údržbu tunelov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 07:23