StoryEditor

Ukrajina v poslednej vlne čelila vyše stovke rakiet. Väčšina z nich bola zostrelená, uviedol generálny štáb

11.02.2023, 08:47
Autor:
ČTKČTK

"Nepriateľ za posledných 24 hodín vyslal 106 (riadených) striel, a to aj na civilnú infraštruktúru," uviedol generálny štáb Ukrajiny.

Ukrajina za posledný deň čelila 106 riadeným ruským strelám a skoro 60 ďalším vzdušným útokom nepriateľa, uviedol dnes ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Väčšinu striel a použitých dronov podľa jeho hlásení zlikvidovala ukrajinská protivzdušná obrana. Rusi zároveň pokračovali v útočných operáciách na východe Ukrajiny, ktorá tvrdí, že odrazila sedem útokov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

Piatok priniesol najnovšiu vlnu ruského bombardovania ukrajinskej infraštruktúry, ktoré sprevádza posledné mesiace takmer rok trvajúcej vojny. Obete na životoch ukrajinské úrady nehlásili, minister energetiky Herman Haluščenko však informoval o zásahoch energetických zariadení v šiestich regiónoch.

"Nepriateľ za posledných 24 hodín vyslal 106 (riadených) striel, a to aj na civilnú infraštruktúru," uviedol generálny štáb, podľa ktorého 61 rakiet obrancovia zneškodnili. Okrem toho hlásenia hovoria o 59 náletoch a viac ako 90 útokoch raketomety. V 28 prípadoch Rusi údajne použili drony iránskej výroby Šáhed-136, pričom 22 bolo zostrelených.

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW v najnovšom príspevku o vývoji vojny napísal, že ruskí vojenskí komentátori po piatkovom bombardovaní prišli s tvrdeniami o zásahoch energetickej infraštruktúry vo viac ako desiatke ukrajinských oblastí.

"Ruské tvrdenia o efektivite útokov sú v porovnaní s oficiálnymi ukrajinskými tvrdeniami prehnané a ruské sily na tieto útoky naďalej vynakladajú už tak obmedzené zásoby presne navádzaných striel," uvádzajú odborníci z ISW.

Zároveň informujú o pokračujúcich aktivitách okupantov na východe Ukrajiny, kde sa čaká v najbližších týždňoch rozsiahla ruská ofenzíva. Útoky údajne pokračujú pri mestách Svätove a Kreminna v Luhanskej oblasti a tiež na viacerých miestach Doneckej oblasti vrátane Bachmutu, o ktorý sa ďalej vedú tvrdé boje.

Najnovším predmetom polemík v "ruskom informačnom priestore" sú podľa ISW zábery nevydareného útoku na obec Vuhledar juhozápadne od Donecka, kde Rusi podľa západných pozorovateľov utrpeli veľké straty.

"Zábery ukazujú, ako tieto ruské sily uplatňovali vysoko dysfunkčné taktiky," píše ISW. Zábery podľa neho skôr ako o zlom velení svedčia o tom, že útočná sila bola "pravdepodobne zložená zo zle vycvičeného mobilizovaného personálu".

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 13:17