StoryEditor

Prezidentka podpísala zákon, Krajniakov rezort zriadi útvar inšpekcie v sociálnych veciach

21.10.2022, 11:12
Autor:
TASRTASR

Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je podľa rezortu práce zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny zriadi útvar inšpekcie v sociálnych veciach. Vyplýva to z novely zákona o inšpekcii v sociálnych veciach, ktorú v piatok podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Novovytvorený špecializovaný útvar inšpekcie v sociálnych veciach by mal podľa ministerstva práce pracovať na základe nestrannosti, objektivity, samostatnosti, transparentnosti a nezávislosti s cieľom zefektívnenia výkonu dozoru a skvalitnenia poskytovanej pomoci.

Cieľom návrhu zákona o inšpekcii v sociálnych veciach je podľa rezortu práce zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb a zároveň zabezpečiť vyvodzovanie zodpovednosti za porušovanie povinností v tejto oblasti.

Novelou zákona o inšpekcii v sociálnych veciach rezort práce vytvára novú právnu úpravu správneho dozoru v oblasti sociálnych vecí.

Vytvoriť má funkčný systém kontroly nad plnením zákonom určených povinností aj voči tým subjektom, ktoré inak nie sú podriadené rezortu práce. Ide o inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne služby, vykonávajú opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, či pôsobia na úseku kompenzácií sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

Osobitosťou inšpekcie v sociálnych veciach je podľa MPSVR aj rôznorodá povaha dozorovaných subjektov – verejní a neverejní poskytovatelia sociálnej služby či neštátne centrá pre deti a rodiny.

Nová právna úprava má aj nad týmito subjektmi vo všeobecnosti zlepšiť ich kontrolu a zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb.

Rovnako by mala posilniť ochranu najzraniteľnejších osôb dlhodobo odkázaných na inú osobu, tiež v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. Dozor má byť aj nad účelnosťou využívania peňažných príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Ministerstvo zároveň bude mať možnosť využívať právne postavenie tzv. zúčastnenej osoby v správnom konaní.

Má sa to týkať konania vo veci peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia alebo pôjde o správne konanie, ktorého účastníkom bude poskytovateľ sociálnej služby alebo osoba, ktorá vykonáva opatrenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

01 - Modified: 2024-10-03 15:27:15 - Feat.: - Title: Minimálna mzda by mala byť na úrovni 60 percent priemernej mzdy, navrhuje rezort práce 02 - Modified: 2024-10-01 11:25:09 - Feat.: - Title: Rezort práce plánuje zaviesť krátenie či odobranie dávky v hmotnej núdzi už budúci rok 03 - Modified: 2024-09-16 11:45:30 - Feat.: - Title: Na konsolidácii sa vláda zatiaľ nedohodla, špekulácie nebude komentovať 04 - Modified: 2024-09-09 21:33:59 - Feat.: - Title: Exprezidentka Čaputová bude prednášať na Stanfordovej univerzite 05 - Modified: 2024-09-09 13:00:50 - Feat.: - Title: Poslanec Hlasu kritizuje Čaputovú za neúčasť na oslavách SNP. Chce, aby parlament konal
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
06. október 2024 06:19