Hygienici vykonali počas leta v Bratislavskom kraji 165 kontrol v prevádzkach s výrobou alebo predajom nebalenej zmrzliny.
Najčastejším nedostatkom boli nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín na mikrobiologické vyšetrenie. Zo 175 vzoriek ich nevyhovelo osem. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.
Dokopy sa prevádzkam uložilo šesť blokových pokút v celkovej sume 1 200 eur, za nevyhovujúce výsledky vzoriek zmrzlín sa uložila úhrada nákladov v celkovej sume 338 eur.
Okrem nevyhovujúcich výsledkov vzoriek zaznamenali hygienici tiež nevyhovujúcu úroveň podávania zmrzliny, prekročenú dobu predaja, neoznačený dátum výroby, neodobratie a neuskladnenie vzoriek vyrobených zmrzlín či nepredloženie zdravotnej spôsobilosti zamestnancov.
Oproti predošlým rokom zaznamenali hygienici menej nedostatkov v prevádzkovej hygiene, ale vyššie množstvo nevyhovujúcich vzoriek.
"V čase výkonu kontrol bola prevádzková a osobná hygiena na požadovanej úrovni. Zmrzliny boli označené v súlade s platnou legislatívou," skonštatovala regionálna hygienička Eva Fitzová.
Kontroly sa zameriavali na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipuláciu a predaj nebalenej zmrzliny či na požiadavky na jej označovanie. "Kontroly sú spojené aj s odberom vzoriek, ktorý je zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny," dodala Fitzová.