StoryEditor

Na súde pokračoval proces s lekárkou, prijať mala úplatok 20 eur či fľaše alkoholu

23.09.2022, 11:49
Autor:
TASRTASR

Lekárka čelí obžalobe z desiatich skutkov prijímania úplatku. Od pacientov mala v roku 2020 okrem iného dostať darčekovú tašku, fľaše alkoholu či dvakrát po 20 eur.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračoval v piatok proces s bývalou primárkou rehabilitačného oddelenia v popradskej nemocnici Janou B. výsluchom troch svedkov.

Čelí obžalobe z desiatich skutkov prijímania úplatku. Od pacientov mala v roku 2020 okrem iného dostať darčekovú tašku, fľaše alkoholu či dvakrát po 20 eur. Lekárka vinu odmieta, obžalobu vníma ako účelovú.

Z ambulancie lekárky polícia vyhotovila zvukovo-obrazové záznamy. Obhajca obžalovanej Ondrej Urban považuje príkazy na ich vykonanie za nezákonné. Tvrdí, že sa vtedy sudca nezaoberal testom proporcionality.

Poukázal na to, že do ambulancie chodilo veľa pacientov, ktorí hovorili o svojom lekárskom stave. "Druhá stránka je, že z tých všetkých zvukovo-obrazových záznamov, ktoré boli vykonané, je zrejmé, že moja klientka nikdy od nikoho nič nežiadala, neprosila a ani nič nepodmieňovala," zdôraznil.

Na piatkovom pojednávaní vypovedali prostredníctvom videokonferencie traja svedkovia. Dvaja z nich už boli v samostatnom konaní trestným rozkazom právoplatne odsúdení. Zhodli sa, že od nich lekárka nežiadala žiadny úplatok.

Svedkyňa Blanka M. jej mala dať podľa obžaloby v decembri 2020 bonboniéru za to, aby predpísala jej matke zdravotné pomôcky. "V žiadnom prípade nešlo o úplatok, bolo to moje poďakovanie," vyhlásila.

Ďalší svedok Peter L. mal dať Jane B. dvakrát po 20 eur za predĺženie práceneschopnosti. "Peniaze som jej dal ako dar, za ochotu, že ma vyšetrila v covidovom období," povedal svedok. Vyhlásil, že bol vyšetrený z dôvodu bolesti chrbtice.

V prípade Stanislava V. malo ísť podľa obžaloby o poskytnutie úplatku vo forme fľaše alkoholu za to, že mu vtedajšia primárka vypíše lekársku správu na účel žiadosti o príspevok na vozidlo a zvýšenie invalidity. Svedok potvrdil, že lekárke poskytol dar. Tvrdí však, že ním nemohol získať žiadnu výhodu. "Nemal som dôvod dávať žiaden úplatok, lebo môj zdravotný stav sa nemôže zlepšiť," podotkol.

"Moja klientka nerobila to, čo napísala prokuratúra do skutkovej vety v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a predpísaním liečebných procedúr," zdôraznil Urban. Poukázal na to, že práceneschopnosť môže predpisovať len všeobecný lekár a Jana B. nemohla nikoho poslať ani na kúpeľnú liečbu. "Schvaľuje to niekto iný," podotkol.

Z obžaloby tiež vyplýva, že v ďalších prípadoch malo ísť o prijatie darčekovej tašky, umeleckých hodín, kávy, čaju či vianočnej sviečky. Lekárka sa mala skutkov dopustiť od 29. septembra do 17. decembra 2020. Obžaloba bola podaná na ŠTS 7. júla 2022. Pojednávanie bolo v piatok predpoludním prerušené. Na 21. októbra je naplánovaný výsluch obžalovanej, ktorá nebola na piatkovom pojednávaní osobne prítomná.

01 - Modified: 2024-09-06 11:46:04 - Feat.: - Title: S mafiou spolupracoval starosta aj jeho syn. Súd rozhodol o prepade majetku 02 - Modified: 2024-09-03 19:09:33 - Feat.: - Title: 200-tisíc ton odpadu na rôznych miestach. Súd vo Švédsku pojednáva v najväčšom prípade envirokriminality 03 - Modified: 2024-09-02 12:05:37 - Feat.: - Title: Izraelský súd nariadil ukončenie generálneho štrajku, odbory vyzvali na uposlúchnutie 04 - Modified: 2024-08-31 11:52:40 - Feat.: - Title: Muž, ktorý sa vzdialil z Otvoreného oddelenia Sabová, bol odsúdený prvýkrát za marenie úradného rozhodnutia 05 - Modified: 2024-08-26 16:00:00 - Feat.: - Title: Súd nariadil Muskovi odhaliť investorov. Stopy vedú aj k Putinovým oligarchom
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. september 2024 13:59