J&T BANKA WEALTH REPORT
StoryEditor

Ako spravujú svoje investície slovenskí milionári?

18.10.2024, 00:00

Investičným cieľom slovenských dolárových milionárov, teda tých, ktorých majetok presahuje jeden milión dolárov, je reálne zhodnotenie majetku a zabezpečenie pravidelného príjmu vo forme renty. Keďže správa investícií je časovo náročná, väčšina z nich sa spolieha na rady odborníkov, ktorí im poskytujú dôležitý prehľad o trhoch. Zaujímavé je, že len necelá pätina milionárov kontroluje svoje portfólio denne, čo naznačuje, že sa sústreďujú na dlhodobé výsledky. Tieto a ďalšie zistenia priniesol unikátny prieskum J&T BANKA Wealth Report 2023.

Pre 43 % milionárov je hlavným investičným cieľom zhodnotenie majetku tak, aby ich výnosy prekonali infláciu, čo znamená, že sa zameriavajú na reálny rast svojho majetku. Ďalších 37 % vidí v investovaní spôsob, ako si vytvoriť pravidelný príjem, teda rentu. Tento balans medzi zhodnotením a rentou im poskytuje stabilitu aj v meniacich sa trhových podmienkach. Každý desiaty milionár kladie dôraz na zachovanie kúpnej sily svojho majetku, čo naznačuje ich orientáciu na dlhodobý rast.

Dôvera v odborníkov, ktorí sami investujú

Milionári sa pri svojich investičných rozhodnutiach obracajú najmä na profesionálov, ktorí majú v oblasti investícií dlhoročné skúsenosti. Tento prístup ich chráni pred nespoľahlivými radami, ktoré sa často nachádzajú na sociálnych sieťach, a zároveň im poskytuje istotu, že rady, ktoré dostávajú, sú overené praxou a nie sú len teoretické. Títo odborníci sa pre nich stávajú spoľahlivými partnermi.

Profesionálna správa portfólia

Mnoho slovenských milionárov si uvedomuje hodnotu svojho času, preto sa rozhodujú zveriť správu investícií do rúk finančných inštitúcií, ktoré im pomáhajú riadiť investície. Po skúsenostiach z roku 2022, keď finančné trhy prešli viacerými turbulenciami, viac než polovica z nich delegovala časť portfólia na renomovaných odborníkov. Tento krok im umožňuje venovať sa svojim aktivitám s vedomím, že ich majetok je v správe spoločnosti, ktorej dôverujú. Zaujímavé je, že len 18 % z nich kontroluje portfólio denne, necelá tretina sa uspokojí s týždenným alebo mesačným prehľadom.

Akcie ako zdroj najzaujímavejšieho zhodnotenia majetku

Slovenskí milionári majú najväčšie očakávania zhodnotenia majetku už tradične od akcií, aj keď sú spojené s pravidelnými výkyvmi na trhu. Väčšina z nich však chápe volatilitu ako príležitosť, ktorá im môže priniesť vyššie dlhodobé výnosy. Sú si vedomí, že po rokoch nadpriemerného rastu môžu trhy čakať menej výnosné obdobia, najmä na Wall Street, kde sa očakávajú nižšie výnosy vzhľadom na vyššie úrokové sadzby a geopolitické výzvy. Ich dlhodobá stratégia je odrazom optimizmu a viery v to, že trhy sa po každom výkyve zvyčajne opäť stabilizujú a rastú.

Prepojenie investícií s vlastnými záujmami

Zaujímavé je aj to, že pre mnohých slovenských milionárov znamená investovanie nielen zhodnocovanie majetku a jeho zabezpečenie pre budúce generácie, ale aj záľubu. Napríklad polovica respondentov prieskumu vníma investovanie do akcií ako hobby, do ktorého radi investujú čas a energiu. Často investujú do oblastí, ktorým rozumejú alebo v ktorých sami podnikajú, a o svojich investíciách radi diskutujú so svojimi známymi. Tento prístup im prináša osobné uspokojenie a zároveň buduje silné vzťahy s okolím.

Dôvera v americký dolár a ekonomiku

Napriek tomu, že Spojené štáty čelia rastúcemu verejnému dlhu, väčšina milionárov stále dôveruje sile dolára ako svetovej rezervnej meny. Milionári sú presvedčení, že dolár bude aj naďalej dominovať svetovým finančným trhom, keďže zatiaľ nemá skutočnú alternatívu.

Viac informácií zo sveta milionárov sa dozviete na: https://www.jtbanka.sk/wealth-report/

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
18. október 2024 00:03