StoryEditor

Blíži sa leto, dovolenky a teda aj platby v zahraničí. Aké pravidlá treba dodržiavať, aby boli naše peniaze v bezpečí?

12.06.2024, 13:00

S prichádzajúcim letom štartuje aj hlavná dovolenková sezóna Slovákov, z ktorých mnohí plánujú vycestovať do zahraničia. Do redakcie nám prišlo viac otázok, týkajúcich sa najmä bezpečného narábania a platenia s peniazmi.

image

Odpovedá: Tomáš Barbarič, šéf produktov 365.bank

365.bank

V akej forme si má človek vziať na dovolenku peniaze? Je lepšia hotovosť alebo platobná karta? Akým spôsobom je lepšie platiť?

Ak cestujete do zahraničia, pre každý prípad je dobré mať pri sebe kombináciu hotovosti a platobnej karty. Môže sa totiž ľahko stať, že obchod, reštaurácia alebo ubytovanie, kde plánujeme platiť, nemá platobný terminál, respektíve v blízkosti ani nie je žiadny bankomat, kde by ste potrebnú hotovosť mohli vybrať.

Tiež je ideálne, aby ste mali vždy aspoň dve karty – pre prípad, že by ste kartu stratili alebo by vám ju obchodník odmietol.  Pred vycestovaním si zároveň skontrolujte limity na karte tak, aby zodpovedali vašim potrebám.

V prípade, že obchodník má k dispozícii platobný terminál, odporúčame ako prvú voľbu platiť kartou.

Ak cestujem do krajín, kde sa nedá platiť eurami, odporúčate mi zameniť si peniaze ešte doma, alebo až v zahraničí? Kde sú lepšie kurzy, na letisku či v meste?

Ak sa chystáte do európskych krajín, ktoré nemajú euro, ideálne je zameniť si hotovosť ešte doma. Pokiaľ cestujete do exotiky, takúto zámenu banky nemusia poskytovať, a tak je lepšou voľbou ako získať hotovosť výber z bankomatu priamo v danej destinácii.

Treba si však dať pozor na to, že za výber hotovosti z bankomatov si zariadenia súkromných prevádzkovateľov zvyčajne účtujú neúmerne vysoké poplatky. Preto si radšej zvoľte bankomaty, ktoré prevádzkuje konkrétna banka alebo banková skupina.

Aj preto tiež odporúčame vybrať si vyššiu sumu naraz a nerealizovať výber viacero nižších súm, aby ste sa vyhli opakovaným výberom a poplatkom. Poplatky si určuje každá banka individuálne. Ide buď o fixnú sumu, alebo o percento z vyberanej sumy.

Ak by ste nemali v dosahu bankomat, alternatívou môžu byť a zmenárne. V tomto prípade sa ale radšej vyhnime exponovaným miestam, ako sú letiskové haly alebo hotely. Tie náš totižto vyjdú drahšie.

Ako je to s kurzovými prepočtami pri výbere hotovosti z bankomatu? Aký typ výberu ma bude stáť najmenej?

Ak si vyberáte hotovosť, alebo platíte kartou mimo EÚ, vždy si voľte platbu alebo výber v domácej mene a bez konverzie. V tomto prípade nás to spravidla vyjde lacnejšie a výhodnejšie. Prepočet kurzu za vás totiž urobí v tomto prípade naša domáca banka.

Čo mám urobiť, keď mám podozrenie, že moja platobná karta bola v zahraničí zneužitá alebo sa mi platba zúčtovala pri nákupe dvakrát?

Už pri  podozrení je potrebné okamžite kontaktovať vašu banku a požiadať o zablokovanie karty. Preto je ideálne zistiť si a mať všetky užitočné kontakty pokope už vopred. Šikovnejšie bankové aplikácie poskytujú možnosť blokácie platobnej karty priamo v aplikácii. V tomto prípade sa do aplikácie vždy prihlasujte cez dáta a nie verejné wifi siete, pretože tieto nie sú zabezpečené.

Čo sa týka platieb platobnou kartou, v prípade komplikácii, že platba neprebehla, alebo naopak došlo k duplicitnému zúčtovaniu, treba podať reklamáciu v banke. A zároveň je dobré odložiť si všetky dokumenty, ktoré sa platby týkali, vrátane napríklad účtenky.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
15. jún 2024 02:34