StoryEditor

Začali ste po škole pracovať a chcete hospodáriť so svojím príjmom zodpovedne? Tu sú tipy, ako na to

12.06.2024, 00:00

Ako hospodáriť správne so svojím príjmom, radí 365.bank.

image

Odpovedá: Linda Valko Gáliková, head of external & internal communication 365.bank

365.bank
Prípad z praxe: Mladý pracujúci muž, ktorý nastúpil do svojho prvého zamestnania na plný úväzok po ukončení vysokoškolského štúdia, rozmýšľa, ako čo najlepšie hospodáriť so svojím mesačným príjmom tak, aby si mohol užiť svoje prvé zárobky, no zároveň, aby dokázal aj  šetriť a správať sa zodpovedne.

Odkiaľ začať, ak chce mladý človek zodpovedne pristúpiť k svojmu hospodáreniu?

Správne hospodárenie so svojim príjmom je základ finančného zdravia každého človeka, bez ohľadu na vek. Ak chce mladý človek s peniazmi hospodáriť rozumne, v prvom rade by si mal spraviť analýzu svojich príjmov a výdavkov. A na základe toho si vyhodnotiť, koľko peňazí utráca a koľko mu ich ostáva. Výsledkom takejto analýzy môže byť následne optimálne nastavenie rozpočtu. Súčasťou toho je zamyslieť sa, ak míňame priveľa, na čom vieme ušetriť a čoho sa vieme zrieknuť.

Zamerať by sme sa pritom mali na pravidelné aj nepravidelné výdavky. Z pravidelných sú to napríklad splátka hypotéky, služby operátora, náklady na bývanie a pod. A potom ten zvyšok – nepravidelné výdavky – sem môžeme zahrnúť ostatné náklady ako sú nákupy, šport, kaviarne či reštaurácie, kultúru a iné veci. Zabudnúť by sme pritom nemali na plánovanie väčších výdavkov, ktoré platíme napríklad raz ročne, ako je poistka za auto a podobne.

Aké je teda optimálne rozloženie rozpočtu a koľko z mesačného príjmu by mal mladý človek dávať na sporenie?

Existuje viacero prístupov. Jedno z pravidiel hovorí o tom, že bežná spotreba by nemala prekročiť 40 % mesačného príjmu. Pokiaľ máme aj hypotéku, tak ďalších 30 % mzdy by malo pokryť záväzky voči bankám. Pätina  z výplaty by mala smerovať na sporenie vrátane investovania a desatina na tvorbu finančnej rezervy. Pri sporení, investovaní resp. tvorbe finančnej rezervy je pritom dôležitá hlavne pravidelnosť. Ideálne by sme si mali vytvoriť trvalý príkaz za týmto účelom a mali by sme si mali odkladať hneď, ako nám príde výplata.

Pokiaľ ide o mladého človeka žijúceho u rodičov, a teda ktorý nemá náklady spojené so splátkou hypotéky, nemusí rodičom prispievať na nájom respektíve stravu, v tomto prípade sa pravidlá menia. V takejto situácii by mal byť schopný odložiť si bokom aspoň polovicu výplaty. 

Aké sú najčastejšie chyby, ktoré mladí ľudia robia v hospodárení so svojimi peniazmi?

Je niekoľko oblastí, v ktorých je čo zlepšovať. Azda najväčšou chybou je žiť od výplaty k výplate. Iste, je náročné si niečo odkladať bokom, ak chceme napríklad cestovať a potrebujeme pokrývať všetky výdavky a nároky, ktoré mladý človek má. No napriek tomu je dôležité myslieť aj na finančnú rezervu a mať výdavky pod kontrolou. Ideálnym spôsobom je väčšie náklady plánovať vopred a odkladať si na ne priebežne.

Špeciálne pri mladých ľuďoch tiež vyzdvihujeme aj potrebu investovania. Pokiaľ si začnú už v mladosti sporiť prostredníctvom investovania, na dôchodku budú mať vďaka zloženému úročeniu nasporenú veľmi slušnú sumu peňazí. Ďalším odporučením je myslieť aj na druhý pilier. Mladí ľudia často robia chybu v tom, že si myslia, že sa ich dôchodok netýka. Ale opak je pravdou. Čím skôr v mladosti túto tému začnú riešiť, tým lepšie budú zabezpečení v starobe.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
27. jún 2024 16:40