Michal Ohrablo, Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnostiPeter Mayer
StoryEditor

Európske finančné výzvy pre kyberbezpečnostné projekty sú otvorené. Hláste sa o grant aj vy

26.01.2024, 00:00

Financie z programu Digitálna Európa slúžia na spolufinancovanie projektov kybernetickej bezpečnosti a dajú sa získať rýchlo a efektívne.

Priamo riadené programy EÚ sa vyznačujú rýchlym rozhodovaním, komunikáciou s Bruselom, jednoduchou administráciou a aj implementáciou. Tento typ finančnej pomoci je manažovaný priamo Európskou komisiou a poskytuje rýchly a jednoduchý proces implementácie bez zbytočnej byrokracie.

Európska komisia otvára výzvy určené na podporu určitého typu projektov alebo oblastí. Žiadatelia, ktorí majú záujem o podporu, sa môžu prihlásiť na tieto výzvy a podávať žiadosti online.

Projektový formulár môže mať maximálne 70 strán a obsahuje informácie o projekte – ciele, opis aktivít, harmonogram a finančný plán. Štúdie uskutočniteľnosti nie sú potrebné a grantová schéma umožňuje väčšiu slobodu pre individuálne nápady. Projekt hodnotia nezávislí európski hodnotitelia a medzi podaním projektu a zverejnením výsledkov neuplynú viac než tri mesiace.

Ak je projekt úspešný, Európska komisia so žiadateľom uzatvorí grantovú dohodu. Rozpočty nemajú národné kvóty, čo vytvára rovnakú „štartovaciu čiaru“ pre všetky projekty.

V procese implementácie nie sú potrebné žiadne zo zahlcujúcich dokumentov, známe z národných projektov financovaných z eurofondov. Platby sú posielané rovnako priamo, bez sprostredkovateľských orgánov.

Priamo riadené projekty majú takzvanú výnimku z pravidiel štátnej pomoci.

Priestor na vaše nápady

Otvorené výzvy reagujú na súčasný vývoj v kybernetickej bezpečnosti a legislatíve s dosahom na veľký počet subjektov.

Uzávierka je 26. 3. 2024, pričom percentuálna miera financovania z celkových oprávnených nákladov je 50 percent.

Umelá inteligencia pre strediská bezpečnostných operácií (SOC)

Aktivity by mali smerovať k vývoju a nasadeniu systémov a nástrojov pre kybernetickú bezpečnosť založených na podporných technológiách.

Nasadenie postkvantovej kryptografie v systémoch v priemyselných sektoroch

Integrácia štandardizovaného PQC (Post Quantum Cryptography) protokolu do digitálnej bezpečnosti a komunikačných sietí v automobilovom, automatizačnom, finančnom alebo energetickom sektore.

Nástroje na implementáciu požiadaviek a povinností vyplývajúcich z Nariadenia o kyberodolnosti

Návrh a vývoj nástrojov na uľahčenie a podľa možnosti automatizácie dodržiavania požiadaviek Nariadenia o kyberodolnosti (CRA) s osobitným zameraním na automatizované nástroje pre dodržiavanie súladu.

V prípade malých a stredných podnikov financovanie 75 percent oprávnených nákladov.

 

Ak potrebujete poradiť alebo máte otázky, napíšte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Podrobnejšie informácie na www.kyberkomunita.sk

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
10. apríl 2024 02:25