dreamstime.com
StoryEditor

Pozrite si výzvy na financovanie kyberbezpečnostných projektov!

29.05.2023, 00:00

Európska komisia otvorila ďalšie výzvy na financovanie kyberbezpečnostných projektov.

Európske granty na kyberbezpečnostné projekty sú určené pre firmy, štátnu správu aj samosprávu,  školy, univerzity, vedecké pracoviská a organizácie tretieho sektora. Tento typ finančnej pomoci je manažovaný priamo Európskou komisiou a poskytuje rýchly a jednoduchý proces implementácie bez zbytočnej byrokracie.

Tieto právne subjekty sa o financovanie uchádzajú samostatne alebo v konzorciách, pričom výška grantu je zväčša 50 percent, pre malé a stredné podniky až 75 percent rozpočtu.

V aktuálnej výzve budú podporené projekty na budovanie tréningových centier, stredísk bezpečnostných operácií (SOC), projekty s inovatívnymi riešeniami, podpora vzdelávania či implementácie smernice NIS2.

Keďže Digitálna Európa  patrí medzi priamo riadené programy EÚ, výzvy sa vyznačujú rýchlym rozhodovaním, komunikáciou s Bruselom,  jednoduchou administráciou a aj implementáciou. Úspešné projekty nepodliehajú kvótam a národným obmedzeniam, takže predstavujú rovnakú príležitosť pre všetkých.

Aktuálne výzvy na kyberbezpečnostné projekty sú otvorené od 25. mája do 6. júla 2023.

Žiadatelia sa prihlasujú priamo podľa znenia výzvy a podávajú žiadosti online. Projektový formulár obsahuje ciele projektu, opis aktivít, harmonogram a finančný plán, pričom štúdie uskutočniteľnosti nie sú potrebné.

„Uchádzačov posunulo do víťazného finále dôsledné rešpektovanie zadania a hodnotiacich kritérií vo výzve,“ hovorí na základe skúseností Valentína Michálková, riaditeľka odboru programov EÚ Kompetenčného centra. „Uchádzači pozitívne hodnotili, že výzvy nie sú byrokratické a financovanie je ústretovo nastavené.“

Webinár Ako správne napísať projekt a získať európske financovanie bude v piatok 2.6., účasť je otvorená pre širokú verejnosť.

***

Na rok 2023 je v programe Digitálna Európa pre projekty kyberbezpečnosti  alokovaných 161 miliónov eur, v roku 2024 to bude 214 miliónov eur. Oficiálny Pracovný program 2023-2024 pre oblasť Kybernetická bezpečnosť v programe Digitálna Európa nájdete tu.

Štatút národného koordinačného centra v Slovenskej republike má Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti. Medzi jeho úlohy patrí aj identifikácia a riešenie profesionálnych výziev v jednotlivých odvetviach a podpora komunity kybernetickej bezpečnosti. Je súčasťou európskej siete pod kuratelou Európskeho centra priemyselných, technologických a výskumných kompetencií.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 16:55