Článok vznikol v spolupráci s Dubai Tourism.
Zážitok z ohňa a jedla
Priekopníkom vo využívaní sezónnych produktov z miestnych zdrojov a jedla z farmy na stôl je reštaurácia Lowe. Otvorená kuchyňa s grilom na drevné uhlie a pecou na drevo vťahuje návštevníkov priamo do diana, kde sa zúčastnia rustikálneho kulinárskeho zážitku. Lowe je držiteľom Zelenej hviezdy Michelin z roku 2022, ktorú udeľujú reštauráciám s environmentálne udržateľnými postupmi. Vyskúšajte napríklad Žlté šrotové kari so zázvorovou kôrou, stonkami koriandra a rybími hlavami.
Udržateľná kuchyňa roka
Vo finančnej štvrti Dubaja stojí zato ochutnať modernú európsku kuchyňu, ovplyvnenú španielskou gastronómiou, ktorá využíva lokálne suroviny a podporuje miestnych farmárov a rybárov. Reštaurácia Boca zaviedla celý rad opatrení, ako je odmietnutie plastov na jedno použitie, vykonávanie auditov prevádzok kuchýň a barov a spoluprácu s rovnako zmýšľajúcimi partnermi. Vyslúžili si zato cenu Gault&Millau 2022 SAE - Udržateľná kuchyňa roka a nedávno ich uviedli na prestížnom zozname 50 najlepších objavov. Vyskúšajte Záhradu na púšti – čo tvorí miestna cvikla, pyré z pečeného baklažánu, nakladaný melón, miestne bylinky a jedlé kvety.
Odvážne jedlá
Teible sa zameriava na odvážne jedlá. Kuchyňu vedie šéfkuchár Carlos Frunze, ktorý každú sezónu vytvára „bistronomické“ menu, pričom sa inšpiruje nielen svojím mexickým a ruským dedičstvom, ale aj jedinečným dubajským ekosystémom, klímou a prírodnými zdrojmi. Menu reštaurácie je ukážkou Frunzeho vášne pre fermentáciu, pričom každé jedlo pozdvihne domáce kimchi, kysnuté cesto a množstvo nakladaných ingrediencií. Vyskúšajte hovädzí tatarák Garum, vyrobený z miestnej hovädzej sviečkovice, podávaný s hubami, vaječným žĺtkom a žeruchou.
Wellness kaviareň
Paus Café, v dubajskej štvrti Umm Suqeim, je moderná wellness kaviareň. Ponúka nielen široký sortiment kávy, čaju a džúsov, ale poskytuje aj wellness kurzy a masáže. Zelené nádvorie kaviarne a svetlý a vzdušný interiér sú ideálnym miestom na relaxáciu a oddych. Kaviareň sa zaviazala používať trvalo udržateľné suroviny z miestnych zdrojov, podporovať miestnych farmárov a propagovať filozofiu „z farmy na stôl“. Jedlom na vyskúšanie môže byť napríklad Zamatový baklažán a nadýchaná ryža ghee.
Večera na streche
Moonrise sa nachádza na streche elegantnej veže Eden House v Dubaji, ktorá ponúka úchvatný výhľad na panorámu centra mesta i pláž Jumeirah. Zažijete tu 11-chodové degustačné menu s ingredienciami zo Stredného východu a kulinárskymi príbehmi pod vedením najmladšieho dubajského šéfkuchára Solemanna Haddada, ktorý získal v roku 2022 Michelinskú cenu pre mladých šéfkuchárov. Ide o koncept Omakase, čo je japonská fráza pri objednávaní jedla, ktorá znamená „nechám to na vás“, teda hosť sa nechá prekvapiť, čo mu naservírujú. Vyskúšate tak množstvo vynikajúcich jedál, ako napríklad Výlet do Masafi, čo je kombinácia Madai - pravej morskej pražmy, sladkej kukurice, kôpru a omáčky Bzar.
Sedem obrazov
Seven Paintings je koncept pohlcujúceho stolovania. Kombinuje divadelné rozprávanie, ilúziu a špičkovú 3D grafickú technológiu a vytvára tak nezabudnuteľnú kulinársku výpravu. 7-chodová večera, pod vedením medzinárodne uznávaného umelca a šéfkuchára Omara Satwariho a šéfkuchára Daniela Sheperda, obsahuje príbeh rozprávaný Leonardom da Vincim a Monou Lisou. Hostia objavujú diela veľkých majstrov, ako sú Michelangelo, Banksy, Pablo Picasso, Jackson Pollock, Andy Warhol, Salvador Dalí a Vincent Van Gogh a podávané jedlá sú nimi inšpirované. Obľúbený je napríklad Picasso, čo je šalát z morských plodov, s jedlou potlačou jeho obrazu - Plačúca žena.
Minimalistická Milos
Estiatorio Milos je minimalistická a zároveň jedna z najlepších svetových stredomorských reštaurácií s morskými plodmi. Uznávaný šéfkuchár Costas Spiliadis prináša hosťom špičkovú helénsku kuchyňu a zároveň pohostinnosť, naplnenú filozofiou jednoduchosti. Každé jedlo, od čerstvo ulovenej ryby až po divoké grécke ustrice, ceviche a tzatziki, je prezentované vo svojej najčistejšej forme, s nádychom egejskej kamennej soli alebo kvapkaním olivového oleja zo storočných olivovníkov Koroneiki, čo zdôrazňuje prirodzenosť a čerstvosť surovín. Vyskúšajte predjedlo s gréckymi nátierkami, ktoré ponúka sviežu, no zároveň zjednodušenú škálu autentických gréckych chutí.
Allo Bejrút
Výnimočným miestom medzi mnohými cenovo dostupnými libanonskými reštauráciami v meste je Allo Beirut. Hostia si tu užijú príjemný farebný priestor, s odhalenými stropmi a otvorenou kuchyňou, kde môžete sledovať tím pekárov ako pečú čerstvý saj a šéfkuchárov, ktorí rýchlosťou blesku formujú falafelové krúžky. Vyskúšajte Arabské kura Shawarma, zabalené v chlebe Saj, podávané s kyslou uhorkou, hranolkami a cesnakovým krémom.
https://www.visitdubai.com/cs/travel-to-dubai