StoryEditor

Slovenský štát vyhlásili pred 80 rokmi, Hitlerovi poslúžil ešte skôr, ako vznikol

14.03.2019, 06:05
Poslanci Slovenského snemu schválili vytvorenie samostatného štátu na neverejnom zasadnutí 14. marca 1939 o 12:07, čiže sedem minút po vypršaní ultimáta, ktoré stanovil Hitler.

Keď ráno 14. marca 1939 dostali čitatelia do rúk čerstvé vydanie ľudáckeho denníka Slovák, z hlavnej správy sa dozvedeli, že Jozef Tiso, nedávno odvolaný predseda autonómnej vlády, bol pozvaný na okamžitú návštevu k Adolfovi Hitlerovi a odcestoval do Berlína. „Cesta má za cieľ vyjasniť terajšiu situáciu,“ znela posledná veta správy.

V čase, keď ju čítali, však už bola situácia vyjasnená a Tiso sa vracal do Bratislavy, kde predstúpil pred snem, ktorý krátko po poludní vyhlásil samostatný Slovenský štát. V nasledujúcich dňoch prinášajú noviny informácie o gratuláciách, ktoré vláda novovzniknutého štátu dostáva z domova i zo zahraničia. Jeden telegram, ďakovný, však smeruje aj z Bratislavy do Berlína.

„Slovenský národ, plný radosti nad samostatnosťou svojho štátu, pozdravuje veľkého vodcu nemeckého národa. Pociťuje k vodcovi nemeckého národa povinnosť vďačnosti, že v Mníchove umožnil uplatnením národného princípu tvoriť vlastný štát,“ píše v ňom minister zahraničných vecí Slovenského štátu Ferdinand Ďurčanský.

Pripomenutie Mníchova bolo v tomto prípade namieste. Práve tam sa totiž na konci septembra 1938 začali udalosti, vedúce k neskoršiemu vyhláseniu samostatnosti, naberať reálnu podobu.

Vydanie ľudáckeho denníka Slovák z 15. marca 1939. Vydanie ľudáckeho denníka Slovák z 15. marca 1939. Univerzitná knižnica v Bratislave / digitalna.kniznica.info

Autonómia ako prvý krok

„Ďalší vývoj nepochybne determinovali viaceré momenty – najmä zahraničnopolitické, akým bol nesporne vzostup nacistického Nemecka, ale aj vnútropolitické, ako boj za rovnoprávnejšie postavenie Slovenska a Slovákov v spoločnom štáte, boj proti čechoslovakizmu a za autonómiu,“ hovorí pre HN historik Peter Sokolovič. Tlak Nemecka, najmä v roku 1938, bol podľa jeho slov enormný a v konečnom dôsledku mu v Mníchove podľahli aj veľmoci ako Francúzsko a Veľká Británia.

Už pred konferenciou, po ktorej sa musela Československá republika vzdať svojich pohraničných území, kontaktoval Berlín aj slovenskú politickú reprezentáciu, tvorenú najmä predstaviteľmi Hlinkovej slovenskej ľudovej strany. Výzva, ktorú z nemeckého ministerstva zahraničných vecí dostali, bola jasná – vzniesť požiadavku na autonómiu. A to sa aj stalo.

Už 19. septembra 1938 zverejnila HSĽS rezolúciu, v ktorej žiadala samosprávne postavenie Slovenska. Po prijatí Mníchovskej dohody pritlačili ľudáci na Prahu ešte viac a po ultimáte, ktoré centrálnej vláde dali, napokon 6. októbra v Žiline, spolu so zástupcami ďalších slovenských politických strán, autonómiu Slovenska aj vyhlásili. Vznikla autonómna vláda na čele s Jozefom Tisom a 19. novembra potvrdilo vývoj aj pražské Národné zhromaždenie,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 10:46