Viliam Pavlovský, prezident Asociácie slovenskej gastronómie. FOTO: Archív VP  
StoryEditor

Nám už naozaj pomôže len zázrak, tvrdí šéf asociácie gastronómie Viliam Pavlovský

04.06.2022, 09:00
  • Prejavuje sa zmena spotrebiteľského správania. Ľudia  gastronomický život vymenili za pohodlie donáškových služieb.
  • Bratislava čelí prekážkam lepšie. Zvyšok Slovenska na východ od metropoly je zatiaľ akoby v kóme.
  • Aj po dvoch rokoch pandémie gastrosektor zostáva politicky nezaujímavou témou

Gastro sa zaraďuje medzi sektory najviac postihnuté pandémiou. Máte prehľad, koľko prevádzok covid zlikvidoval?

Tie dáta sa menia každým dňom. Stále počúvame, že nejaký podnik to už nezvládol a musel zatvoriť. Či už pre nedostatok personálu, alebo pre nedostatok dopytu. Z našich informácií však vieme vyčítať, že veľká časť trhu – najmä mimo Bratislavy – sa pohybuje zhruba na 60 percentách bežných obratov.

Čo z toho vyplýva?

Že z dlhodobého hľadiska ide o neudržateľný trend. Podniky pri takýchto obratoch nie sú schopné pokrývať ani svoje bežné režijné náklady, nieto ešte splácať záväzky z čias pandémie, respektíve sa sústrediť na akýkoľvek rozvoj. Od marca je stopnutá akák...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-09-25 11:25:15 - Feat.: - Title: Uvalenie 23-percentnej DPH na ubytovanie bude podľa podnikateľov likvidačné 02 - Modified: 2024-09-23 09:59:36 - Feat.: - Title: Hotelieri varujú: Zavedenie vyššej DPH na ubytovanie bude mať likvidačné dosahy 03 - Modified: 2024-09-19 09:33:45 - Feat.: - Title: Nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu má zlepšiť podporu turizmu 04 - Modified: 2024-09-19 07:24:08 - Feat.: - Title: Poslanci začali štvrtkové rokovanie diskusiou o cestovnom ruchu 05 - Modified: 2024-09-18 14:57:00 - Feat.: - Title: Vybojovali sme päťpercentnú daň pre gastrosektor, hovorí Danko
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. september 2024 15:23