Francúzsky premiér Michel Barnier. FOTO: Reuters
StoryEditor

Francúzsko plánuje novú daň, dotkne sa menej ako percenta domácností

03.10.2024, 14:03
Autor:
TASRTASR
  • Premiér Michel Barnier tento týždeň povedal, že zníži rozpočtový deficit na päť percent HDP do konca roka 2025.
  • Upozornil zároveň, že bude musieť posunúť cieľový dátum pre stlačenie deficitu pod povolený limit v EÚ.

Plány Francúzska na novú daň z bohatstva, ktorá má pomôcť znížiť rozpočtový deficit, sa dotknú menej ako jedného percenta domácností. Vyhlásil to vo štvrtok minister pre rozpočet Laurent Saint-Martin. Informuje agentúra Reuters.

"Naozaj hovoríme o tých najbohatších medzi najbohatšími," povedal Saint-Martin pre France 2 TV s tým, že dani z bohatstva budú pravdepodobne podliehať len jedinci s príjmom od 500-tisíc eur ročne. To by malo celkovo ovplyvniť len 0,3 percenta francúzskych domácností, keďže cieľom vlády je chrániť nižšie príjmové skupiny a strednú triedu.

image

Francúzsko by mohlo znížiť deficit na limit EÚ do piatich rokov

Saint-Martin vo štvrtok potvrdil tiež mimoriadne dane aj pre najväčšie spoločnosti v krajine, keďže Francúzsko plánuje na budúci rok ušetriť 60 miliárd eur.

"Ozdravenie verejných financií bude musieť byť záležitosťou každého," povedal pre France 2 TV.

Dodal, že súčasné vládne rozpočtové prognózy sú založené na miere inflácie na úrovni 1,8 percenta v roku 2025.

Premiér Michel Barnier tento týždeň povedal, že zníži rozpočtový deficit na päť percent hrubého domáceho produktu (HDP) do konca roka 2025. Upozornil zároveň, že bude musieť posunúť cieľový dátum pre stlačenie deficitu pod povolený limit v Európskej únii, ktorým sú tri percentá HDP, na rok 2029 z roku 2027.

image

Nový francúzsky premiér chce do piatich rokov znížiť deficit pod tri percentá. Je to Damoklov meč, vraví

Rozpočtový deficit Francúzska má v tomto roku dosiahnuť 6,1 percenta HDP.

Vo francúzskych médiách sa objavili tiež špekulácie, že vláda zvažuje aj zdanenie leteckej dopravy. Spoločnosti z tohto odvetvia však varujú, že to bude mať katastrofálne dôsledky.

A4E a ACI, priemyselné skupiny zastupujúce európske letecké spoločnosti a letiská, vyzvali francúzsku vládu, aby tieto plány prehodnotila. Upozornili ju, že akékoľvek zvýšenie daní ohrozí investície do snahy o dekarbonizáciu.

image

Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit

"Zvyšovanie daní pre letectvo je ukážkou krátkodobého myslenia v politike. Ak by sa tento nový plán potvrdil, neúmyselne by oslabil konkurencieschopnosť francúzskeho letectva, penalizoval by občanov a v konečnom dôsledku by znížil ekonomický prínos tohto odvetvia," uviedol generálny riaditeľ ACI Europe Olivier Jankovec.

01 - Modified: 2024-10-03 21:47:28 - Feat.: - Title: Francúzsky súd potrestal kontroverzného ruského umelca za násilie, pobil sa na Silvestrovskej párty 02 - Modified: 2024-10-03 19:16:03 - Feat.: - Title: Francúzsky džihádista blízky útočníkom z redakcie Charlie Hebdo dostal doživotie 03 - Modified: 2024-10-03 14:10:06 - Feat.: - Title: Francúzština obohatila iné jazyky o tisíce slov 04 - Modified: 2024-10-02 08:44:10 - Feat.: - Title: Francúzsko mobilizuje svoje vojenské zdroje na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-10-01 19:18:21 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael odsúdili Berlín, Paríž aj OSN. Nutne potrebujeme prímerie, odkazujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 21:50