Prezident Bundesbank a člen Rady guvernérov ECB Joachim Nagel. FOTO: Reuters
StoryEditor

Inflácia v eurozóne nie je tam, kde by ju Európska centrálna banka chcela mať, tvrdí šéf Bundesbank

18.09.2024, 15:52
Autor:
TASRTASR

"Kurz menovej politiky musí zostať dostatočne prísny a dostatočne dlhú dobu, aby sa miera inflácie v strednodobom horizonte vrátila k dvojpercentnému cieľu," uviedol šéf Bundesbank Joachim Nagel.

Inflácia v eurozóne stále nie je taká nízka, ako by si Európska centrálna banka (ECB) želala. Úrokové sadzby musia preto zostať dostatočne vysoké, aby vyriešili cenové tlaky.

Vyhlásil to v stredu prezident Bundesbank a člen Rady guvernérov ECB Joachim Nagel. Informuje agentúra Reuters.

ECB minulý týždeň znížila svoje kľúčové úrokové sadzby, druhýkrát v tomto roku. Trhy sa teraz snažia odhadnúť, kedy príde ďalší krok, pričom väčšina stávok sa sústredila na december, ale niektorí špekulujú o ďalšom znížení úrokov v októbri.

Prekážky zostávajú

Nagel, podobne ako mnohí jeho kolegovia z ECB, nevylučuje zníženie sadzieb v decembri, upozornil však, že prekážky zostávajú.

image

Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky bude pokračovať, tvrdí člen Rady guvernérov

"Inflácia momentálne nie je tam, kde by sme ju chceli mať," povedal v prejave vo Frankfurte nad Mohanom.

Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla na 2,2 percenta. Tento mesiac sa môže znova znížiť a dostať sa tesne k cieľu ECB na úrovni dvoch percent. Ku koncu roka však pravdepodobne opäť vzrastie a rok 2024 by mohla uzavrieť na úrovni zhruba 2,5 percenta.

Mzdy stúpajú, čo je problém

Kľúčovým problémom je, že rast miezd zostáva rýchly a mohol by vyvolať tlak na rast súkromnej spotreby, a tým aj cien.

"V Nemecku bolo pri nedávnych kolektívnych zmluvách dohodnuté vysoké zvýšenie miezd," povedal Nagel, ktorý aj pri nadchádzajúcich rokovaniach o nových dohodách očakáva relatívne vysoký rast platov.

Dodal, že nedostatok pracovnej sily v Nemecku pravdepodobne udrží tlak na rast miezd aj z dlhodobého hľadiska.

image

Nemecká Bundesbank varuje pred zrýchlením inflácie. Mzdy rastú rýchlejšie, než sa čakalo

Zatiaľ čo Nagel odmietol povedať, či uprednostňuje iba štvrťročné znižovanie úrokových sadzieb ako niektorí iní konzervatívni predstavitelia ECB, argumentoval, že banka musí byť pripravená reagovať na základe vývoja situácie v eurozóne, aby porazila infláciu.

"V závislosti od prichádzajúcich údajov sa časové intervaly medzi potenciálnymi krokmi môžu líšiť," povedal. "Je to preto, že kurz menovej politiky musí zostať dostatočne prísny a dostatočne dlhú dobu, aby sa miera inflácie v strednodobom horizonte vrátila k dvojpercentnému cieľu," uviedol.

01 - Modified: 2024-09-18 09:42:17 - Feat.: - Title: Miera inflácie v eurozóne v auguste klesla, najvyššiu zaznamenalo Rumunsko 02 - Modified: 2024-09-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Wall Street láka na lukratívne zárobky. Isté zisky ponúkajú IT giganty, jednému sektoru sa však treba vyhnúť 03 - Modified: 2024-09-18 11:58:42 - Feat.: - Title: Točia sa v bludnom kruhu. Optimizmus Nemecka sa stratil 04 - Modified: 2024-09-17 09:25:24 - Feat.: - Title: Uvoľňovanie menovej politiky Európskej centrálnej banky bude pokračovať, tvrdí člen Rady guvernérov 05 - Modified: 2024-09-17 08:49:43 - Feat.: - Title: Vyššie splátky hypoték zatiaľ nespôsobujú výraznejšie problémy, tvrdia analytici NBS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. september 2024 15:52