Francúzsky minister financií Bruno Le Maire. FOTO: Reuters
StoryEditor

Najdlhšie slúžiaci člen vlády francúzskeho prezidenta Macrona končí politickú kariéru

12.09.2024, 14:58
Autor:
TASRTASR
  • Minister financií uviedol, že počas jeho pôsobenia vo vláde sa Francúzsko stalo "najatraktívnejšou krajinou v Európe".
  • Odchádza však v čase, keď sú verejné financie pod bezprecedentným tlakom.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire, najdlhšie slúžiaci člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona, vo štvrtok oznámil, že končí v politike pred očakávaným vymenovaním nového kabinetu na budúci týždeň. Informuje agentúra AFP.

Očakáva sa, že niektorí ministri zostanú na svojich postoch aj v kabinete pravicového premiéra Michela Barniera, ale po odchode Le Maireho bude potrebné obsadiť dôležitý rezort financií.

Le Maire pôsobil ako minister financií a hospodárstva, odkedy sa Macron stal prezidentom v máji 2017.

image

G7 musí postupovať jednotne proti nadmerným výrobným kapacitám Číny, vyhlásil francúzsky minister financií

"Odchádzam s presvedčením, že tieto roky boli pre Francúzsko užitočné," povedal Le Maire na mimoriadnom slávnostnom ceremoniáli na pôde jeho ministerstva, na ktorom sa zúčastnili stovky hostí.

Le Maire dodal, že chce "zmeniť vzduch" a vráti sa k svojmu pôvodnému povolaniu - učiteľstvu.

Má aj ďalšiu kariéru, ako autor. Napísal viac ako tucet kníh, vrátane jedného románu s erotickou pasážou, ktorá sa stala virálnou na sociálnych sieťach.

Minister uviedol, že počas jeho pôsobenia vo vláde sa Francúzsko stalo "najatraktívnejšou krajinou v Európe".

image

Nový francúzsky premiér oznámi zloženie vlády na budúci týždeň

Odchádza však v čase, keď sú verejné financie pod bezprecedentným tlakom. Rozpočtový deficit Francúzska v roku 2023 dosiahol 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), čo je výrazne nad maximálnou hranicou Európskej únie vo výške tri percentá HDP.

Podľa Le Maireho musí Francúzsko v roku 2027 dostať deficit pod tri percentá HDP.

Barnier, ktorého Macron minulý týždeň vymenoval za premiéra, sľúbil, že na budúci týždeň bude ustanovená nová vláda.

Niektorí súčasní ministri vrátane ministra zahraničných vecí Stéphana Séjournéa a ministra vnútra Géralda Darmanina údajne prejavili záujem o zotrvanie v novej vláde, ale jej konečná podoba zostáva veľmi neistá.

01 - Modified: 2024-09-18 10:25:17 - Feat.: - Title: Francúzsko potrebuje viac času na zníženie deficitu, tvrdí šéf Úradu pre verejný audit 02 - Modified: 2024-09-17 09:05:00 - Feat.: - Title: Čudák, ktorým pohŕdali. Paul Cézanne získal uznanie až ku koncu života, dnes jeho obrazy patria k najdrahším 03 - Modified: 2024-09-16 14:29:03 - Feat.: - Title: Údajný zahraničný agent z Francúzska sa priznal, čaká ho miernejší trest 04 - Modified: 2024-09-16 07:22:24 - Feat.: - Title: Francúzsky eurokomisár rezignoval, stiahol aj svoju kandidatúru do novej Európskej komisie 05 - Modified: 2024-09-15 07:39:29 - Feat.: - Title: Paríž sa oficiálne rozlúčil s tohtoročnými hrami, Macron počas ceremoniálu udeľoval vyznamenania
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 16:26