Na snímke gravitačná platforma na skvapalnený zemný plyn v Centre pre výstavbu veľkotonážnych pobrežných štruktúr spoločnosti Novatek-Murmansk v Murmanskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko aj napriek sankciám asi vyváža skvapalnený plyn aj z nového terminálu, tvrdia dáta monitorovacej služby

26.08.2024, 15:44
Autor:
ČTKČTK
  • Tanker Asya Energy bol podľa amerického ministerstva zahraničia zachytený aj na komerčných satelitných snímkach, ako nakladá LNG z terminálu Utrennij.
  • Terminál patrí ku komplexu Arctic LNG 2, na ktorý sa vzťahujú americké sankcie.

Rusko napriek západným sankciám zrejme bez problémov vyváža skvapalnený zemný plyn (LNG) aj zo svojho nového terminálu Arctic LNG 2. Naznačujú to dáta monitorovacej služby TankerTrackers.com, uviedla dnes agentúra Reuters.

Jeden z tankerov, ktorý podlieha americkým sankciám, bol dnes skoro ráno zachytený severne od Suezského prieplavu, ako prekladá náklad na inú loď, uviedla monitorovacia služba na sieti X.

Vývozu plynu bránia sankcie

Tým sankcionovaným tankerom je loď Pioneer, ktorá bola náklad LNG tento mesiac vyzdvihnúť v uvedenom termináli. Ten sa nachádza na Gydskom polostrove v arktickej časti Ruska. Pioneer náklad preložil na tanker New Energy, ktorý pláva pod vlajkou tichomorského ostrova Palau, má vlastníka zo Spojených arabských emirátov a správcovskú firmu z Indie.

Zariadenie Arctic LNG 2, ktoré bolo projektované ako najväčšie svojho druhu v Rusku, postupne prechádza k produkcii, úplne dokončené ešte nie je. Vývozu plynu bránia sankcie, ktoré západné štáty zaviedli proti Rusku za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu z februára 2022.

image

Americký ropný gigant Exxon kúpi za konkurenčnú firmu Pioneer za takmer 60 miliárd dolárov

Pri prekládke z lode na loď sa obvykle vykladá LNG z drahých tankerov schopných preplávať aj veľmi chladnou vodou s kusmi ľadu na lacnejšie lode prispôsobené preprave plynu.

Rovnako sa ale prekládka z lode na loď využíva, keď chce niekto skomplikovať sledovanie nákladu. Niektoré krajiny, vrátane Indie, energetické suroviny z Ruska napriek západným sankciám ďalej nakupujú, dávajú si ale väčšinou pozor, aby na túto skutočnosť otvorene neupozorňovali. Snaží sa tak zabrániť napätiu v diplomatických vzťahoch.

Spojené štáty minulý týždeň uviedli, že kvôli vojne na Ukrajine uvalili sankcie na viacero ruských subjektov a jednotlivcov.

Zapojili sa do klamlivých praktík

Američania tiež uviedli, že Pioneer a ďalší tanker, pomenovaný Asya Energy, na konci júla vplávali do ruských vôd a zapojili sa do "klamlivých námorných praktík".

To môže napríklad zahŕňať vypínanie automatického identifikačného systému (AIS), aby nešlo plavidlo nijak lokalizovať. Spojené štáty tiež tvrdia, že tanker Pioneer nakladal skvapalnený plyn v termináli Arctic LNG 2 v čase od 1. do 3. augusta, píše Reuters.

image

Rusko zrejme buduje flotilu tieňových prepravcov LNG. Plyn je kľúčový pre štátnu pokladnicu

Tanker Asya Energy bol podľa amerického ministerstva zahraničia zachytený aj na komerčných satelitných snímkach, ako nakladá LNG z terminálu Utrennij v čase od 9. do 11. augusta. Utrennij patrí ku komplexu Arctic LNG 2, na ktorý sa kvôli vojne na Ukrajine vzťahujú americké sankcie.

Rusko uvádza, že západné sankcie sú nezákonné a že ich cieľom je pomôcť americkým vývozcom LNG.

image

Európska únia sa zhodla na štrnástom balíku sankcií proti Rusku, zahŕňajú zákaz prekládok LNG

Očakávalo sa, že projekt Arctic LNG 2 v konečnej fáze dosiahne z troch miest celkovej produkcie 19,8 milióna ton LNG za rok a 1,6 milióna ton stabilného plynového kondenzátu za rok.

Projekt by však mohol byť obmedzený práve kvôli sankciám, ktoré sťažujú zabezpečenie tankerov na prepravu LNG, ako aj prístup k zariadeniu potrebnému na produkciu plynu.

01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 05 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 11:13