Výletná loď Disney Treasure je videná u luxusného staviteľa lodí Meyer Werft v deň návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecká vláda chce pomôcť pri záchrane lodeníc 229-ročných Meyer Werft, povedal kancelár Scholz

22.08.2024, 18:27
Autor:
ČTKČTK

Spoločnosť Meyer Werft uvádza, že si v posledných mesiacoch zabezpečila zákazky v hodnote 11 miliárd eur, vrátane zákazky od americkej zábavnej skupiny Disney.

Nemecká vláda pracuje na dohode, ktorá má zabezpečiť budúcnosť spoločnosti Meyer Werft. Tá patrí k najväčším staviteľom výletných lodí na svete, založená bola pred 229 rokmi. Zamestnancom to pri dnešnej návšteve spoločnosti povedal kancelár Olaf Scholz, uviedla agentúra Reuters.

Scholz vyhlásil, že jeho vláda chce zabezpečiť ďalšiu existenciu lodeníc a pracuje na riešení s bankami a rodinnými vlastníkmi spoločnosti. Zdroje oboznámené s rokovaním agentúre Reuters povedali, že vláda plánuje dočasne v lodenici prevziať väčšinový podiel.

Miliardové zákazky

Spoločnosť uvádza, že si v posledných mesiacoch zabezpečila zákazky v hodnote 11 miliárd eur, vrátane zákazky od americkej zábavnej skupiny Disney. Zákazníci však platia väčšinu ceny až pri prevzatí lode.

Firma tak má teraz pre oneskorené dopady útlmu dopytu v čase pandémie choroby covid-19 nedostatok financií, chýba jej takmer 2,8 miliardy eur.

Scholz pri návšteve lodenice tiež neskôr novinárom povedal, že ak vláda prípadne získa podiel v Meyer Werft, nebude to navždy. Vláda podľa neho nie je lodiar, ale má záujem na úspešnej budúcnosti firmy v súkromných rukách.

Reorganizácia spoločnosti

Majitelia spoločnosti uviedli, že sa pracuje na reorganizácii spoločnosti, ale nespresnili, ako by mohla vládna podpora vyzerať. "Riešenie, ktoré bolo teraz nájdené, nie je pre rodinu jednoduché, ale vždy sme hovorili, že záujmy spoločnosti majú prednosť pred záujmami rodiny," uviedol generálny riaditeľ Bernard Meyer.

Spolková vláda chce podľa zdrojov spoločne s vládou Dolného Saska poskytnúť 400 miliónov eur vo forme vlastného kapitálu, zabezpečiť bankové úvery so zárukami a dočasne prevziať v lodenici podiel najmenej 80 percent. Súčasťou dohody má byť aj predkupné právo pre rodinu Meyerových v budúcnosti v prípade odchodu štátu.

Scholz sa k podrobnostiam plánu nevyjadril. Uviedol však, že akékoľvek riešenie bude vyžadovať súhlas parlamentu a Európskej komisie. Firmu Meyer Werft označil za "priemyselný klenot" Nemecka a pochválil lode firmy, ktorých stavba si vyžaduje množstvo zložitých zručností.

01 - Modified: 2024-09-19 17:55:37 - Feat.: - Title: Nemecká vláda zvažuje možnosti na pomoc automobilke Volkswagen, reaguje Habeck na prepúšťanie 02 - Modified: 2024-09-19 17:02:10 - Feat.: - Title: Nemecký minister oznámil ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu, teraz za 1,4 miliardy eur 03 - Modified: 2024-09-19 15:02:00 - Feat.: - Title: Nemecko poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za takmer 400 miliónov eur 04 - Modified: 2024-09-19 08:31:57 - Feat.: - Title: Odbory zopakovali požiadavku na zachovanie nemeckých závodov Volkswagenu 05 - Modified: 2024-09-18 14:42:04 - Feat.: - Title: Nemecká vláda odobrila predĺženie nasadenia vojakov v Iraku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 21:07