Palestínčania opúšťajú severnú štvrť mesta Chán Júnis v Pásme Gazy po tom, čo ich izraelská armáda vyzvala, aby okamžite opustili túto oblasť. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Agentúra Fitch znížila rating Izraela, dôvodom je napätie na Blízkom východe

13.08.2024, 09:43
Autor:
ČTKČTK

Podľa ratingovej agentúry Fitch môže konflikt v Gaze trvať až do roku 2025 a existuje riziko jeho rozšírenia na ďalšie fronty.

Ratingová agentúra Fitch znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Izraela o jeden stupeň na známku A. Dôvodom je zhoršenie geopolitických rizík kvôli pokračovaniu vojny v Pásme Gazy. Hodnotenie dlhu krajiny zostalo v pásme stredná vyššia kvalita, výhľad ratingu je však negatívny, čo znamená, že by sa mohol ďalej znížiť, uviedla agentúra Reuters.

Izraelskú vojnu v Pásme Gazy vyvolal 7. októbra útok teroristickej skupiny Hamas, ktorá v oblasti vládne, na južný Izrael s približne 1200 obeťami. Následná operácia izraelských síl si už vyžiadala desaťtisíce mŕtvych a prerástla v humanitárnu krízu.

"Podľa nášho názoru môže konflikt v Gaze trvať až do roku 2025 a existuje riziko jeho rozšírenia na ďalšie fronty," uviedol Fitch vo vyhlásení.

image

"Musíme potrestať Izrael." Irán odmieta európske výzvy na zdržanlivosť uprostred napätia na Blízkom východe

"Zníženie ratingu kvôli vojne a geopolitickým rizikám, ktoré z nej vyplývajú, je prirodzené," reagoval na sieti X na oznámenie izraelský minister financií Becalel Smotrič.

Obavy, že konflikt v Pásme Gazy by mohol prerásť v širšiu vojnu na Blízkom východe sa vystupňovali po zabití dôležitých predstaviteľov Hamasu a Hizballáhu Izraelom. Izraelský šekel v pondelok klesol voči doláru o 1,7 percenta a akcie v Tel Avive oslabili o jedno percento, pretože investori sa obávajú možného priameho iránskeho útoku na Izrael.

Zvýšené napätie medzi Izraelom a Iránom a jeho spojencami by mohlo znamenať značné vojenské výdavky, zničenie infraštruktúry a poškodenie hospodárskej činnosti a investícií, uviedol Fitch. Očakáva, že izraelská vláda trvalo zvýši vojenské výdavky.

image

Aerolinky v súvislosti s napätím na Blízkom východe predlžujú pozastavenie letov

"Verejné financie boli narušené a v roku 2024 očakávame rozpočtový deficit 7,8 percenta HDP a dlh v strednodobom horizonte zostane nad 70 percentami HDP," uviedol Fitch. Predpovedal, že dlh krajiny bude mať rastúcu tendenciu aj po roku 2025, ak budú pokračovať vyššie vojenské výdavky a neistota v ekonomike.

Úverový rating je dôležitým usmernením pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.

Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a tým je aj pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky.

01 - Modified: 2024-09-19 22:43:00 - Feat.: - Title: Izrael podnikol nálety na južný Libanon a hlási zásah stovky raketometov, ktoré mali útočiť na Jeruzalem 02 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Ako Mosad vymyslel svoj majstrovský ťah s explóziou pagerov 03 - Modified: 2024-09-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Nájdeme vás a zabijeme vás 04 - Modified: 2024-09-19 20:54:24 - Feat.: - Title: Izraelské útoky v Libanone zasiahli 30 odpaľovacích zariadení Hizballáhu. Situáciu vyhrotili výbuchy 05 - Modified: 2024-09-19 17:19:15 - Feat.: - Title: Izrael bude pokračovať v ťažení proti Hizballáhu. Nová fáza bojov prináša riziká, uviedol minister obrany
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 04:15