Aktuálne sťažnosti nasledujú po tom, čo sa konaním prevádzkovateľa siete X zaoberal írsky úrad DPC. FOTO: Reuters
StoryEditor

Spotrebiteľská organizácia podala kvôli AI sťažnosť na sieť X v deviatich krajinách EÚ

12.08.2024, 14:20
Autor:
ČTKČTK
  • Aktuálne sťažnosti nasledujú po tom, čo sa konaním prevádzkovateľa siete X zaoberal írsky úrad DPC.
  • "Zdá sa, že úrad sa zaoberá iba okrajovými otázkami, ale vyhýba sa jadru problému,“ povedal zakladateľ NOYB.

Rakúska spotrebiteľská organizácia NOYB úradom v deviatich krajinách Európskej únie doručila sťažnosti na spôsob, akým prevádzkovateľ americkej sociálnej siete X zbiera dáta užívateľov pre trénovanie svojich systémov umelej inteligencie (AI).

image

Európskej komisii sa nepáči kontrola obsahu na sieti X

Firma podľa NOYB spracovávaním dát bez žiadosti o súhlas porušuje európske pravidlá o ochrane osobných údajov GDPR. Organizácia to dnes oznámila na webe. Sťažnosti podala v Belgicku, Francúzsku, Írsku, Taliansku, Holandsku, Španielsku. Poľsku, Rakúsku a Grécku.

Sťažovala sa aj na Metu

NOYB už júni podal sťažnosti v desiatich krajinách EÚ a v Nórsku na americkú spoločnosť Meta Platforms prevádzkujúcu siete Facebook a Instagram kvôli tomu, ako chcela používať dáta užívateľov na trénovanie vlastných systémov AI. Írsky regulátor DPC následne firme oznámil, aby svoj plán odložila, čo Meta akceptovala.

"Spoločnosť (X) začala v máji 2024 nevratne vkladať údaje európskych užívateľov do svojej technológie umelej inteligencie ‘Grok‘ bez toho, aby ich o tom informovala alebo požiadala o súhlas," uviedol NOYB.

Írsky úrad riešil zmierňujúce opatrenia

Aktuálne sťažnosti nasledujú po tom, čo sa konaním prevádzkovateľa siete X zaoberal írsky úrad DPC. Sieť X sa síce zaviazala, že pozastaví využívanie dát užívateľov v Európskej únii, organizácii NOYB ale prekáža, že sa DPC nezaoberal zákonnosťou doterajšieho jednania firmy.

image

Muskove X nebude zatiaľ používať niektoré údaje používateľov z Únie pre trénovanie umelej inteligencie

"Súdne dokumenty nie sú verejné, ale z ústneho konania sme pochopili, že DPC nespochybňoval zákonnosť tohto využitia dát ako takého. Zdá sa, že DPC sa zaoberal takzvanými ‘zmierňujúcimi opatreniami‘ a nedostatkom spolupráce zo strany (siete X). Zdá sa, že úrad sa zaoberá iba okrajovými otázkami, ale vyhýba sa jadru problému,“ povedal zakladateľ NOYB Maximilian Schrems.

NOYB, čo je skratka z anglických slov None of Your Business (do toho vám nič nie je) je rakúska spotrebiteľská organizácia sídliaca vo Viedni. Založená bola v roku 2017 a zaoberá sa ochranou súkromia naprieč Európou.

01 - Modified: 2024-09-19 10:19:06 - Feat.: - Title: Maďarsko sa pridáva k Holandsku, bude žiadať o výnimku z novej migračnej politiky 02 - Modified: 2024-09-19 09:12:23 - Feat.: - Title: Británia vyhrala spor s Európskou úniou, nemusí od britských firiem vymáhať milióny eur 03 - Modified: 2024-09-19 07:15:48 - Feat.: - Title: Predaj nových áut v EÚ v auguste klesol, dosiahol najnižšiu úroveň za ostatné tri roky 04 - Modified: 2024-09-18 13:55:39 - Feat.: - Title: Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov EÚ, nezaplatilo pokutu 05 - Modified: 2024-09-18 11:35:06 - Feat.: - Title: Holandsko požiadalo EÚ o trvalú výnimku z migračných pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 12:23