Filipínska pobrežná stráž zbiera ropu, ktorá je súčasťou škvŕn z paliva, ktoré poháňalo nádrž, aby sa zabránilo jej šíreniu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Filipínam hrozí ekologická katastrofa, únik ropy z lode by mohol paralyzovať hlavné mesto

26.07.2024, 11:11
Autor:
ČTKČTK
  • Filipínska pobrežná stráž sa "pripravuje na najhoršie", uviedol jej hovorca admirál Armand Balilo.
  • Existujú dôvodné obavy, že únik, ktorý teraz vytvoril niekoľko kilometrovú škvrnu, by mohol byť najhorší v histórii krajiny.

Filipínska pobrežná stráž v piatok nasadila plávajúce bariéry a sacie hadice, aby po prevrátení tankera zabránila rozšíreniu ropnej škvrny z Manilskej zátoky až k hlavnému mestu Manile, informovala stanica BBC.

Šesťdesiatpäť metrov dlhý ropný tanker Terra Nova na rozbúrenom mori vo štvrtok prevrátili silný vietor a vlny, ktoré priniesol tajfún Gaemi. Podľa úradov ropa uniká z motora lode, nie z nákladnej nádrže.

Pripravujú sa na najhoršie

V nádrži loď prevážala takmer 1,5 milióna litrov paliva. BBC píše, že existujú dôvodné obavy, že jeho únik, ktorý teraz vytvoril škvrnu o niekoľkých kilometroch, by mohol byť vôbec najhorší v histórii krajiny. Filipínska pobrežná stráž sa preto "pripravuje na najhoršie", uviedol jej hovorca admirál Armand Balilo.

image

Pri Filipínach sa potopil kvôli rozbúrenému moru ropný tanker, hrozí únik

Oblasť, v ktorej sa škvrna šíri, je tiež obľúbená medzi rybármi. Úrady sa preto obávajú, že by mohla mať zásadný vplyv na rybolov a morský a podmorský život vo všeobecnosti.

"Tu je reč o úniku priemyselného paliva. Bezpochyby sa to podpíše na morskom prostredí. Dokonca by sa (škvrna) mohla dostať až sem k nám do Manily," popísal Balilo.

Hernando Bacosa, odborník na životné prostredie z filipínskej Mindanajskej štátnej univerzity, povedal BBC, že množstvo ropy, ktoré tanker prevážal, by zodpovedalo najväčšiemu úniku ropy vo filipínskej histórii.

Únik ropy môže paralyzovať mesto

"Prístav v Manile je najväčší prístav na Filipínach, súčasne je obchodným centrom. Tento únik ropy by mohol úplne paralyzovať filipínske hlavné mesto a susedné oblasti," povedal Bacosa.

image

Koniec dlhoročného sporu o plytčinu v Juhočínskom mori. Čína sa dohodla s Filipínami

Monzúnové dažde s tajfúnom Gaemi zabrzdili reakciu pobrežnej stráže po prevrátení lode. Spôsobili aj povodne v metropolitnej oblasti Manily.

Z Filipín sa tajfún presunul k Taiwanu a v noci na piatok k čínskej juhovýchodnej provincii Fu-ťien, kde podľa agentúry Nová Čína vyhnal z domovov asi 300-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-09-06 16:48:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli o vyše dve percentá. Vplyv mali správy o vývoji na americkom trhu práce 02 - Modified: 2024-09-06 06:09:17 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len veľmi mierne. Investori su opatrní, čakajú na kľúčový údaj 03 - Modified: 2024-09-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Prečo majú elektromobily v čase lacného benzínu predsa zrazu nádej na svetlé zajtrajšky? (komentár) 04 - Modified: 2024-09-05 18:01:10 - Feat.: - Title: Zásoby ropy v USA zaznamenali minulý týždeň prudký pokles 05 - Modified: 2024-09-05 16:18:18 - Feat.: - Title: Ropa mierne zdražuje po správe, že skupina OPEC+ odložila zvýšenie ťažby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 00:47